Nemačkom proizvođaču izduvnih sistema Subotica besplatno ustupila zemljište

Narednih dana počinje izgradnja novog pogona u privrednoj zoni u Subotici, gde će posao dobiti više od 500 radnika. Tu će pogon izgraditi nemačka kompanija, svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju. Investicija od blizu 60 miliona evra, koliko kompanija "Bojsen Abgassisteme" planira da u narednih pet godina uloži u svoj proizvodni pogon, najveća je strana investicija u Subotici do sada, podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban, navodeći da je Skupština grada, ustupanjem zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni, donela veoma važnu odluku za budućnost grada. Svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju ima proizvodne pogone na svim kontinentima, a investicija u Subotici je, kako je rekao Laban, pored otvaranja novih radnih mesta važna i zbog privrednog razvoja celog regiona.

Nemačkom proizvođaču izduvnih sistema Subotica besplatno ustupila zemljišteNarednih dana počinje izgradnja novog pogona u privrednoj zoni u Subotici, gde će posao dobiti više od 500 radnika. Tu će pogon izgraditi nemačka kompanija, svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju.

Investicija od blizu 60 miliona evra, koliko kompanija "Bojsen Abgassisteme" planira da u narednih pet godina uloži u svoj proizvodni pogon, najveća je strana investicija u Subotici do sada, podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban, navodeći da je Skupština grada, ustupanjem zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni, donela veoma važnu odluku za budućnost grada.

Svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju ima proizvodne pogone na svim kontinentima, a investicija u Subotici je, kako je rekao Laban, pored otvaranja novih radnih mesta važna i zbog privrednog razvoja celog regiona.

"Siguran sam da će se na ovaj način podići produktivnost ne samo Subotice, nego i okolnih mesta. Svakako će se privreda, kompletna, severa Vojvodine nasloniti na ovu novu fabriku iz razloga što se radio o čistoj proizvodnji", kaže gradonačelnik.

Deo opozicije koji je prisustvovao sednici, podržao je donošenje odluke o ustupanju zemljišta bez naknade nemačkom investitoru, ali je šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice, Jene Maglai rekao da to čine poslednji put. Grad treba da podrži domaće firme i firme koje ulažu razvoj, smatra Maglai.

"Poslednji put podržavamo tu kombinaciju i to rešenje da strancima besplatno poklanjamo zemljište. Smatramo da ovaj grad, ova država mnogo veće resurse treba u budućnosti da opredeljuje za domaće preduzetnike, za domaće privrednike i u što manjoj meri da pomaže strane investicije, posebno ovakve investicije koje zapošljavaju jeftinu, manualnu radnu snagu."

Zemljište, u vlasništvu grada, se daje bez naknade, pa se tako kao direktan gubitak za gradski bužet navodi 1,14 miliona evra, kada bi se isto zemljište prodalo. Sa druge strane lokalna samouprava će prema procenama od poreza na zarade, poreza na imovinu i ekološke takse inkasirati u gradsku kasu u narednih pet godina oko 1,2 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik