Dugovanja FZO i poslodavaca premašila 319 miliona maraka

Bez autora
Aug 29 2019

Poslodavci u Srpskoj dužni su više od 280 miliona maraka po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok su neizmirene obaveze Fonda zdravstvenog osiguranja RS za refundacije plata tokom bolovanja oko 39,2 miliona, tako da njihova međusobna dugovanja trenutno premašuju 319 miliona maraka.Potvrdili su to u Fondu zdravstva, gdje objašnjavaju da su im doprinosi osnovni izvori, kao i cjelokupnog zdravstvenog sistema, ali da se neredovno uplaćuju, pa su i potraživanja višemilionska. Polovina duga poslodavaca je nenaplativa, jer je riječ o preduzećima koja su u stečaju ili likvidaciji - ističu u Fondu zdravstva.

Dugovanja FZO i poslodavaca premašila 319 miliona marakaPoslodavci u Srpskoj dužni su više od 280 miliona maraka po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok su neizmirene obaveze Fonda zdravstvenog osiguranja RS za refundacije plata tokom bolovanja oko 39,2 miliona, tako da njihova međusobna dugovanja trenutno premašuju 319 miliona maraka.

Potvrdili su to “Glasu Srpske” u Fondu zdravstva, gdje objašnjavaju da su im doprinosi osnovni izvori, kao i cjelokupnog zdravstvenog sistema, ali da se neredovno uplaćuju, pa su i potraživanja višemilionska.

- Polovina duga poslodavaca je nenaplativa, jer je riječ o preduzećima koja su u stečaju ili likvidaciji - ističu u Fondu zdravstva.

Navode da bi sa cifrom od 280 miliona maraka mogli godišnje finansirati cjelokupnu bolničku zdravstvenu zaštitu za osiguranike.

Dodaju i da s obzirom na to da je situacija takva i da se doprinosi i dalje neredovno uplaćuju, u finansiranju prioritet daju zdravstvenoj zaštiti koja podrazumijeva liječenje, lijekove i dijagnostiku.

Ipak, u skladu sa sporazumom potpisanim prošle godine sa Unijom poslodavaca RS, Fond zdravstva nastoji, kako tvrde, tekuće obaveze za refundiranje plata za vrijeme bolovanja dužih od 30 dana izmirivati na vrijeme.

- Ukupni naš dug za bolovanja za šest mjeseci ove godine je oko 39,2 miliona KM i manji je u odnosu na isti period prošle godine za dva odsto - objašnjavaju u fondu.

Prioritet u refundiranju plata za vrijeme bolovanja, kažu, daju privredi i to onim poslodavcima koji redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić smatra da je u cijeloj ovoj oblasti potrebna bolja finansijska disciplina.

- Čim jedna karika pukne u ovom finansijskom lancu discipline, pucaju i ostale karike. Oni koji ne poštuju finansijsku disciplinu, ne poštuju ni zakon - poručuje Škrebić.

Prema njegovim riječima, potrebno je eliminisati sve koji ne poštuju zakon i ne izmiruju redovno svoje obaveze, zbog toga što su upravo oni izvori sive ekonomije i nelojalna konkurencija.

- Neophodno je i jasno razdvojiti koja su to dugovanja prema FZO, jer realni sektor u posljednje vrijeme redovno plaća obaveze. Napravili smo korektan dogovor i onima koji redovno uplaćuju doprinose, izmirena su stara dugovanja - dodao je Škrebić.

Stabilizacija

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS tvrde da su znatno stabilizovali finansijsku situaciju.  Navode da konstantno smanjuje svoje ukupne obaveze, pa kada se poredi prošla godina sa 2016. godinom, obaveze su im, kako kažu, smanjenje za 45 miliona maraka.

- To je sve omogućilo da nastavimo sa proširenjem prava iz zdravstvenog osiguranja i pojednostavljenjem procedura - poručili su iz fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik