Novo zaoštravanje na relaciji Kina-SAD: Tramp uveo nove tarife i to je početak njegovog plana

Bez autora
Sep 01 2019

SAD uvele su nove tarife na kinesku robu u vrednosti 112 milijardi dolara, što je još jedno zaoštravanje trgovinskog rata između dve najveće ekonomije na svetu.Nove tarife predstavljaju prvu fazu najnovijeg plana američkog predsjednika Donalda Trampa da do kraja godine uvede carinu od 15 odsto na robu iz Kine u vrednosti od 300 milijardi dolara. Peking je kao odgovor uveo tarife na američku sirovu naftu. Ukoliko se u potpunosti primijeni Trampov program, to će značiti da će celokupan uvoz kineske robe, vrednosti od oko 550 milijardi dolara, biti dodatno oporezovan.

Novo zaoštravanje na relaciji Kina-SAD: Tramp uveo nove tarife i to je početak njegovog planaSAD uvele su nove tarife na kinesku robu u vrednosti 112 milijardi dolara, što je još jedno zaoštravanje trgovinskog rata između dve najveće ekonomije na svetu.

Nove tarife predstavljaju prvu fazu najnovijeg plana američkog predsjednika Donalda Trampa da do kraja godine uvede carinu od 15 odsto na robu iz Kine u vrednosti od 300 milijardi dolara.

Peking je kao odgovor uveo tarife na američku sirovu naftu.

Ukoliko se u potpunosti primijeni Trampov program, to će značiti da će celokupan uvoz kineske robe, vrednosti od oko 550 milijardi dolara, biti dodatno oporezovan.

Vašington je do sada uveo carinu na kinesku robu u vrednosti od 250 milijardi dolara da bi prisilio Peking da promieni politiku u vezi sa intelektualnim vlasništvom, industrijskim subvencijama, pristupom tržištu i transferom tehnologija.

Analitičari su saglasni da ono što je u početku bio spor oko navodne nekorektne kineske trgovinske prakse sada postaje geopolitička borba za moć, navodi Bi-Bi-Si.

Kina i Sjedinjene Države razgovarale su prošle nedelje o narednoj rundi pregovora "oči u oči" koja je planirana u septembru, ali napredak će, kako je konstatovano, zavisiti od toga da li Vašington može stvoriti povoljne uslove, saopštilo je danas kinesko ministarstvo trgovine.

Kina se nadala tada da SAD mogu otkazati uvođenje planiranih dodatnih tarifa kako bi se izbegla eskalacija u trgovinskom ratu, rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva trgovine Gao Feng, a prenosi agencija Rojters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik