Kupcima struje bez ugovora moguća isključenja sa mreže

Bez autora
Sep 01 2019

Elektroprivreda Republike Srpske je, kao jedini državni snabdjevač električnom energijom, među ukupno 24 snabdjevača, do danas potpisala 1.165 ugovora sa isto toliko kupaca, od registrovanih 1.174 kupca u Republici Srpskoj, a ostalih devet subjekata ostalo je sa nepotpisanim ugovorima.Oni koji nisu potpisali ugovore mogu očekivati i isključenje sa mreže, jer će svaki ostanak na mreži biti čisti gubitak distributivnog preduzeća, a oni koji su potpisali ugovore, to su uradili na kraći i duži period, od onih na 4 mjeseca do ugovora koji su potpisani na više mjeseci.

Kupcima struje bez ugovora moguća isključenja sa mrežeElektroprivreda Republike Srpske je, kao jedini državni snabdjevač električnom energijom, među ukupno 24 snabdjevača, do danas potpisala 1.165 ugovora sa isto toliko kupaca, od registrovanih 1.174 kupca u Republici Srpskoj, a ostalih devet subjekata ostalo je sa nepotpisanim ugovorima.

Oni koji nisu potpisali ugovore mogu očekivati i isključenje sa mreže, jer će svaki ostanak na mreži biti čisti gubitak distributivnog preduzeća, a oni koji su potpisali ugovore, to su uradili na kraći i duži period, od onih na 4 mjeseca do ugovora koji su potpisani na više mjeseci.

Ovo je saopšteno na pres konferenciji u Elektroprivredi RS u Trebinju, uoči isteka roka za potpisivanje ugovora sa snabdjevačima, koji su kupci struje, na nivoima 10, 35 i 110 kilovolti, imali do 1.9. 2019., shodno odluci Regulatorne agencije za električnu energiju RS o tržišnom snabdijevanju strujom i otvaranju tržišta.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je pojasnio da devet preostalih subjekata nisu potpisali ugovore, od kojih se zna da su dva subjekta našla drugog snabdijevača koji se nalaze u Republici Srpskoj, dok ostalih sedam može odmah u ponedeljak biti isključeno sa mreže, zavisno od toga koliko će takvo stanje tolerisati nadležne distribucije.

"Ovo je posljednji trenutak za otvaranje tržišta, s obzirom da smo imali mogućnost da tako počnemo poslovanje 1.1.2016., kada su se stekli svi zakonski uslovi, ali to nije urađeno za ovih 3 godine i 8 mjeseci, jer je Elektroprivreda RS na taj način subvencionisala industrijske potrošače sa preko 100 miliona maraka", kazao je Petrović.

On je pojasnio da svi kupci, svrstani u šest kategorija i to proizvodni objekti u sistemu ERS-a, proizvodni objekti van sistema ERS-a, industrijski potrošači sa potrošnjom preko 5 miliona kilovat sati godišnje, javne ustanove u RS, osim vodovoda i zdravstvenih ustanova, te uslužne djelatnosti, kao i ostala potrošnja - imaju svoje cijene, a do korekcije cijena došlo je kod njih manje od dvije stotine.

Petrović dalje navodi da struja za privredne potrošače postaje roba, kao i sve ostalo što se nabavlja, ali su cijene, i pored poskupljenja za određene kupce, i dalje mnogo niže od onih u okruženju - Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, s tim što se postepenim povećanjem cijena i u Srpskoj mora doći do tržišnog prometovanja strujom, čak i kod domaćinastava.

Kaže da se cijene u Srpskoj još uvijek dampinguju i da struju ne prodaju po pravoj  tržišnoj vrijednosti, što onemogućava druge kupce da budu konkurentni na našem tržištu, ali su cijene već tržišne kada su u pitanju kupci van granica Srpske, što podrazumijeva i preko 60 evra po megavat satu, dok su dampigovane cijene od 35 do 50 evra.

"Sve ono što prodajemo ispod 60 evra po megavat satu – to je cijena gdje mi subvencionišemo kupce, pa, radeći to, dugi niz godina nismo mogli ostvariti ni višak kapitala, neophodan u učešću finansiranja različitih projekata, tako da, ovakvim sadašnjim poslovanjem, već u idućoj godini možemo očekivati milione koji će se uložiti u investicije", istakao je Petrović.

On pojašnjava da je cijena u Distruktu Brčko 50 evra i da se svake godine povećava za određeni procenat, pa se to očekuje i ove godine, a, s obzirom da Elektroprivreda RS već više godina pobjeđuje na tenderima Distrikta jer ima najniže cijene u ponudi, nada se da će im ubuduće isporučivati struju.

Petrović napominje da će u Elektroprivredi RS uskoro nabaviti i softver koji će im omogućiti analizu potrošača i potrošnje, a za redovne platiše se uvode i popusti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik