"Trajal" staje na svoje noge

Bez autora
Sep 01 2019

Kruševačka Korporacija "Trajal" obeležava 130 godina rada. Preduzeće koje je posle raskida neuspešne privatizacije bilo pred stečajem, zahvaljujući podršci države polako staje na svoje noge. Od nekadašnje barutane "Obilićevo" do današnje korporacije "Trajal" menjalo se vlasništvo, status, ime, dograđivali i obnavljali pogoni. Proizvodile su se gume i zaštitna sredstva. Dešavali su se uspesi i padovi. Preduzeće je 2014. godine bilo pred gašenjem, opterećeno milionima duga prema bankama i poveriocima, što je značilo gubitak posla za više od 1.000 radnika. Usledila je borba za opstanak. Od sprovođenja unapred pripremljenog plana reorganizacije prošlo je godinu dana.

Kruševačka Koorporacija "Trajal" obeležava 130 godina rada. Preduzeće koje je posle raskida neuspešne privatizacije bilo pred stečajem, zahvaljujući podršci države polako staje na svoje noge.

Od nekadašnje barutane "Obilićevo" do današnje korporacije "Trajal" menjalo se vlasništvo, status, ime, dograđivali i obnavljali pogoni. Proizvodile su se gume i zaštitna sredstva. Dešavali su se uspesi i padovi.

Preduzeće je 2014. godine bilo pred gašenjem, opterećeno milionima duga prema bankama i poveriocima, što je značilo gubitak posla za više od 1.000 radnika.

Usledila je borba za opstanak. Od sprovođenja unapred pripremljenog plana reorganizacije prošlo je godinu dana.

Direktor "Trajala" Miloš Nenezić navodi da je dug, koji je nasleđen od prethodnog vlasnika raskidom privatizacije, iznosio 103 miliona evra, a da na današnji dan iznosi 26 miliona.

"Možemo da kažemo da smo opravdali poverenje koje nam je Vlada Srbije dala. Zbog toga mi razvijamo niz novih ne samo proizvoda, već proizvodnih programa", napominje Nenezić.

Novi programi uglavnom su orijentisani na proizvodnju eksploziva i pirotehnike, sa čime se i počelo pre 130 godina i od čega se nikada nije nije odustalo.

Proizvodnja povećana 70 odsto

Igor Blagojević, rukovodilac razvoja Fabrike eksploziva i pirotehnike, navodi da je proizvodnja u odnosu na 2014. godinu povećana za čak 70 odsto, a da je finansijska realizacija čak dvostruko uvećana.

"Neki od najvažnijih razvojnih zadataka koji su odrađeni u proteklom periodu su puštanje u rad postrojenja za proizvodnju emulzionih eksploziva, u kome je proizvedeno više od 2.000 tona ovog proizvoda", kaže Blagojević.

I pored svih poteškoća zadržana je liderska pozicija na domaćem, ali i tržištima zemalja u okruženju.

"Trajal" je danas najbrojniji kruševački kolektiv sa 1.200 zaposlenih.

Predsednik sindikata Milosav Vukojičić ističe da sve tri fabrike rade, da radnici primaju redovne zarade.

"Imamo mladih stručnjaka koji se primaju, ima radnih mesta koja se i dalje otvaraju, imamo perspektivu", kaže Vukojičić.

A perspektivu predstavljaju i nove investicije – fabrika za proizvodnju kompozitnog raketnog goriva i reciklažu opasnog otpada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik