Ruda koja bi mogla da bude "srpska nafta": Svima treba, a najveće rezerve leže kod nas

Bez autora
Sep 01 2019

Globalna potraga za litijumom je u jeku, a u Evropi najveće rezerve ovog metala koji se koristi za baterije, prema nekim procenama, leže u Srbiji. Težak deo posla moglo bi da bude njegovo izvlačenje, navodi agencija Blumber. Kako navodi agencija, geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji: litijumom, i to područje u Srbiji gde je pronađen može da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom. Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva. Blumberg NEF procenjuje da će tokom sledećih 11 godina tražnja za litijumskim materijalima za baterije porasti osam puta.

Ruda koja bi mogla da bude "srpska nafta": Svima treba, a najveće rezerve leže kod nasGlobalna potraga za litijumom je u jeku, a u Evropi najveće rezerve ovog metala koji se koristi za baterije, prema nekim procenama, leže u Srbiji.

Težak deo posla moglo bi da bude njegovo izvlačenje, navodi agencija Blumberg (Bloomberg). Kako navodi agencija, geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji: litijumom, i to područje u Srbiji gde je pronađen može da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom.

Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva.

Blumberg NEF procenjuje da će tokom sledećih 11 godina tražnja za litijumskim materijalima za baterije porasti osam puta.

Procenjene rezerve litijuma u Srbiji su najveće u Evropi, a nezasiti apetit za baterijama koje napajaju sve, od ajfona do automobila Tesla, podstiče želju kompanije Rio Tinto grupa da istraži mogućnost njegovog iskopavanja.

Predsednik Aleksandar Vučić u februaru je litijum nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju. U jezgru litijumskih snova Srbije nalazi se mineral nazvan "jadarit", po dolini Jadra. Sadrži litijum i bor koji se koristi u keramici, đubrivima i izolaciji.

U centralnoj i istočnoj Evropi, Češka i Austrija takođe proučavaju potencijal iskopavanja litijuma. Rumunija ponovo otvara rudnike za retke zemaljske minerale. I međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u regionu, uključujući Dajmler AG i Johnson Matthei Plc u Poljskoj.

Ali, litijumska energija u Srbiji, ako se može profitabilno izvlačiti, dovoljno je velika da pomogne kontinentu da se takmiči sa Azijom, posebno s Kinom, trećim najvećim svetskim proizvođačem litijuma i vrhunskim proizvođačem litijum-jonskih baterija.

Rio Tinto, jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, i istraživač sa sedištem u Australiji Jadar Lithium Plc testiraju koliko litijuma ima u Srbiji.

Optimističke procene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi.

Iako je iskopavanje još uvek najmanje tri godine daleko, srpske vlasti zagovaraju razvoj dodatnih aktivnosti, kao što su refinacija i proizvodnja baterija.

"Otvaranje fabrike baterija bilo bi ključno za podizanje životnog standarda", kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, grada u čijoj blizini se takođe izvode istraživanja. On procenjuje da bi proizvodnja smanjila stopu nezaposlenosti u gradu sa 80.000 stanovnika, gde je oko 10.000 ljudi bez posla.

Rio Tinto je na svom sajtu nazvao Jadar "značajnom vrednošću za Srbiju", i naveo da litijum i bor "igraju značajnu ulogu u energetski efikasnijoj buducnosti".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik