3. maj riješio i posljednju prepreku za dobivanje spasonosnog kredita

Bez autora
Sep 02 2019

Čini se da je riješena i posljednja prepreka koja je riječki »3. maj« dijelila od spasonosnog kredita za koji je Vlada odobrila jamstva, ali uz uvjet da se za »bitan dio« vjerovničkih potraživanja dogovori i parafira kroz sporazume dvogodišnji moratorij. Do jučer, doznaje se od direktora riječkog brodogradilišta Edija Kučana, »kazaljka« sporazumima reguliranih potraživanja dobavljača i kooperanata preskočila je iznos od 111,5 milijuna kuna.To znači da se uspio postići dogovor za čak četiri petine potraživanja koja je trebalo odraditi, a krenulo se od 138 milijuna kuna.

3. maj riješio i posljednju prepreku za dobivanje spasonosnog kreditaČini se da je riješena i posljednja prepreka koja je riječki »3. maj« dijelila od spasonosnog kredita za koji je Vlada odobrila jamstva, ali uz uvjet da se za »bitan dio« vjerovničkih potraživanja dogovori i parafira kroz sporazume dvogodišnji moratorij.

Do jučer, doznaje Novi list od direktora riječkog brodogradilišta Edija Kučana, »kazaljka« sporazumima reguliranih potraživanja dobavljača i kooperanata preskočila je iznos od 111,5 milijuna kuna.To znači da se uspio postići dogovor za čak četiri petine potraživanja koja je trebalo odraditi, a krenulo se od 138 milijuna kuna.

- Mislim da smo učinili maksimum koji smo mogli, premda još treba sačekati ponedjeljak ujutro jer postoje indicije da će se taj iznos moguće još nešto povećati. Završnu listu odmah ćemo dostaviti u Ministarstvo gospodarstva i vjerujem da smo ovim ispunili Vladin uvjet koji je bio stavljen pred nas, kazao je Kučan, koristeći prigodu da zahvali svim dobavljačima i kooperantima što su pokazali povjerenje i dobru volju i na taj način uvelike prodonijeli da se u riječkom brodogradilištu ponovno pokrene proizvodnja.

Kako doznajemo, izjave kojim pristaju da im se 15 posto potraživanja isplati odmah, dok se na ostatak stavlja dvogodišnji moratorij, potpisalo je ukupno 179 tvrtki i obrta od njih 300 i nešto sitno, koliko ih na svojoj vjerovničkoj listi ima »3. maj«. U zadatak se uzelo odraditi 138 milijuna kuna, premda se ukupna dugovanja brodogradilišta prema dobavljačima i kooperantima penju na nešto više od 150 milijuna kuna, no u tom su iznosu uključeni i oni s kojima se proteklih mjeseci nije uspjelo doći ni do kakvog dogovora, pa njihove ovrhe i nadalje blokiraju račune »3. maja«. Riječ je o 17,6 milijuna kuna, pri čemu nešto više od 10 milijuna kuna »drže« četiri tvrtke kojima su vlasnici stranci.

Oni koji su odbili ponudu da svoja potraživanja stave u mirovanje najkasnije do 1. rujna 2021. godine svjesni su da time zatvaraju vrata bilo kakvoj mogućnosti poslovne suradnje s riječkim brodogradilištem.

Kučan je potvrdio da su pregovori s kanadskom kompanijom Algoma praktički na samom kraju, usuglašavaju se zadnji detalji oko konačnog teksta ugovora. Prema onom što neslužbeno doznajemo, odrađen je i velik dio posla na pripremi kreditne linije, tako da se onog trena čim Ministarstvo financija »pusti« državna jamstva gubi što manje vremena na tako nasušno potrebni dotok sredstava na riječke navoze.

Sa 150 milijuna kuna, osim isplate onih 15 posto kooperantima i dobavljačima, riješit će se i sve zaostale plaće trećemajcima koji ih nisu dobili cijelu ovu godinu, a značajan iznos, nešto manje od 70 milijuna kuna, bit će potrebno utrošiti da se cijeli taj veliki sustav, koji kompletno stoji već više od godinu dana, ponovno i na siguran način pokrene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik