Radnici "Aluminija" počeli potpisivati otkaze

Bez autora
Sep 04 2019

Oko 70 radnika "Aluminija" do sada je potpisalo otkaze, koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH, potvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika ove kompanije Romeo Biokšić, napomenuvši da s otkazima kreće i isplata otpremnina koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka. Znači, sedamdesetak radnika već je potpisalo otkaz ugovora o radu koji će u konačnici popisati njih oko 500, kazao je Biokšić. Dodao je da je nove ugovore o radu potpisalo oko 380 radnika mostarskog poduzeća, ali kakvi su oni i jesu li radnici s njima zadovoljni Biokšiću nije poznato. Nisam imao uvid u nove ugovore i zaista ne znam kakvi su oni i koliko su radnici njima zadovoljni, ocijenio je. Kada su u pitanju otpremnine, one će biti isplaćene u roku od tri dana od dana popisivanja otkaza ugovora o radu i iznosiće u prosjeku oko 8.500 maraka.

Radnici "Aluminija" počeli potpisivati otkazeOko 70 radnika "Aluminija" do sada je potpisalo otkaze, koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH, potvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika ove kompanije Romeo Biokšić, napomenuvši da s otkazima kreće i isplata otpremnina koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka.

"Znači, sedamdesetak radnika već je potpisalo otkaz ugovora o radu koji će u konačnici popisati njih oko 500", kazao je Biokšić.

Dodao je da je nove ugovore o radu potpisalo oko 380 radnika mostarskog poduzeća, ali kakvi su oni i jesu li radnici s njima zadovoljni Biokšiću nije poznato.

"Nisam imao uvid u nove ugovore i zaista ne znam kakvi su oni i koliko su radnici njima zadovoljni", ocijenio je.

Kada su u pitanju otpremnine, one će biti isplaćene u roku od tri dana od dana popisivanja otkaza ugovora o radu i iznosiće u prosjeku oko 8.500 maraka.

"Netko će dobiti veće, netko manje otpremnine od tog iznosa, ovisno o godinama radnog staža provedenih u Aluminiju", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija".

Naveo je i da nije upoznat s tim šta će se dalje događati s nekadašnjim industrijskim gigantom i kada bi moglo doći do ponovnog pokretanja proizvodnje.

"Aluminij" je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnik je 44 odsto dioničkoga kapitala, mali dioničari takođe imaju 44 odsto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik