Dogovoren nastavak izvoza mesa u Tursku

Bez autora
Sep 05 2019

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju.Izvoz goveđeg mesa, biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana, izjavio je Šarović nakon sastanka. Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, Šarović je zatražio da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

Dogovoren nastavak izvoza mesa u TurskuMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju.

"Izvoz goveđeg mesa, biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana", izjavio je Šarović nakon sastanka.

Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, Šarović je zatražio da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

Podsjećamo, Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.

Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao i dugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

U okviru posjete Turskoj, Šarović sutra će se sastati i sa ministrom trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik