Sve više slovenskih ICT tvrtki prelazi u ruke stranaca

Bez autora
Sep 05 2019

Trend stranih preuzimanja slovenskih ICT tvrtki jača, što vrijedi i za interes kupaca i za ponudu na tržištu, kaže Nenad Šutanovac, direktor Udruženja za informatiku i telekomunikacije pri Gospodarskoj komori Slovenije. Kupci u slovenskim tvrtkama vide snažne igrače s dobrim potencijalom. Prema Nenadu Šutanovcu, postoji nekoliko mogućih razloga spremnosti na prodaju. Na primjer, vlasnici mogu biti u poodmaklim godinama i razmišljaju o tome hoće li ući u tržišnu transformaciju ili će prodati posao. Danas je sve važnije tražiti nova tržišta, što može biti veliki zalogaj za mnoge tvrtke. To posebno vrijedi za one koji u prošlost nisu imale dobro razvijenu prodajnu funkciju, objašnjava Šutanovac.

Sve više slovenskih ICT tvrtki prelazi u ruke stranacaTrend stranih preuzimanja slovenskih ICT tvrtki jača, što vrijedi i za interes kupaca i za ponudu na tržištu, kaže Nenad Šutanovac, direktor Udruženja za informatiku i telekomunikacije pri Gospodarskoj komori Slovenije. Kupci u slovenskim tvrtkama vide snažne igrače s dobrim potencijalom, prenosi portal Siol.net.

Prema Nenadu Šutanovcu, postoji nekoliko mogućih razloga spremnosti na prodaju.

“Na primjer, vlasnici mogu biti u poodmaklim godinama i razmišljaju o tome hoće li ući u tržišnu transformaciju ili će prodati posao. Danas je sve važnije tražiti nova tržišta, što može biti veliki zalogaj za mnoge tvrtke. To posebno vrijedi za one koji u prošlost nisu imale dobro razvijenu prodajnu funkciju”, objašnjava Šutanovac.

Premalo kapitala u Sloveniji

Upravo jačanje prodajnih strategija i sinergija na novim tržištima, prema njegovom su mišljenju dva ključna doprinosa inozemnog vlasništva.

“Naravno, za razvoj je potreban i kapital, kojeg je u Sloveniji relativno malo”, dodao je direktor Udruženja za informatiku i telekomunikacije.

Među važnijim akvizicijama do danas ističe se tvrtka Hermes Plus, koja se krajem 1990-ih spojila s austrijskom tvrtkom S&T i dobila ime S&T Slovenija.

“Ta tvrtka nije bila dobro pozicionirana samo u Sloveniji, već i u cijeloj regiji”, rekao je. Također je naveo prodaju Hermesa Softlaba koji je 2008. postao vlasništvo srpske Comtrade grupe i preuzeo njeno ime.

Među nedavnim akvizicijama Šutanovac je istaknuo tvrtku Nil, jednog od najvećih IT dobavljača za državu. Krajem veljače Nil je prešao u ruke danske tvrtke Conscia, jednog od vodećih europskih ponuđača ICT infrastrukture i naprednih ICT usluga. Nakon preuzimanja tvrtke neće biti promjena, radna mjesta ostaju u Sloveniji.

Strane vlasnike dobila je i tvrtka Infotehna koju je nakon preuzimanja luksemburški Amplexor preimenovao u Amplexor Adriatic. A tvrtku Halcom kupio je američki Emphasys Software, dio kanadske Constellation Software Group. Tu je i Actual IT, koji je prešao u vlasništvo talijanske DBA grupe.

Unistar se također našao među posljednjim akvizicijskim metamaa, a tvrtku Klika preuzeo je Sportradar, jedan od vodećih svjetskih ponuđača podataka i statistike povezanih sa sportom.

Tvrtka Saop, ponuđač poslovnih programa postala je dio međunarodne grupe Solitea. ICT tvrtke zanimljive su i slovenskim kompanijama u tradicionalnim industrijama.

“Na primjer, Petrol je kupio Mbills, Metrel Kopo i Kolektor neke male startupe. Tu su i startupi Outfit7 i Zemanta, koji su prodani i nastavljaju uspješno poslovati”, rekao je Šutanovac.

Fondovi ne koče razvoj

Novog vlasnika dobio je također dio poslovanja Adacte, jedne od vodećih slovenskih ICT kompanija.

Matična tvrtka Adacta Holding prodala je dio svog poslovanja vezano za savjetovanje, razvoj i implementaciju Microsoft Dynamicsa, Qlika i Cornerstonea kompaniji BE-terna u vlasništvu njemačkog fonda Deutsche Private Equity (DPE). Razvoj rješenja za osiguravajuće kuće ostaje u vlasništvo tvrtke Adacta Holding.

Prema riječima Nenada Šutanovca, čak i ako vlasništvo nad tvrtkom preuzme fond, strateški razvoj nije nužno ugrožen.

“Fondovi također mogu tražiti kompatibilnost sadržaja, a ne samo kratkoročne dobitke”, rekao je 
Šutanovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik