IKT sektoru nedostaje kadar

Bez autora
Sep 05 2019

Brzi rast sektora informacionih i komunikacionih tehnologija okosnica je digitalizacije i razvoja bh. privrede, za šta je neophodna podrška akademske zajednice i državnih institucija, istaknuto je na okruglom stolu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH koji je u četvrtak održan u Sarajevu. Sabrina Teskeredžić, direktorica sektora za transport i komunikacije VTK BiH, istakla je da je 2017. donesena odluka o usvajanju politike razvoja informacionog društva u BiH za period 2017-2021. Glavni cilj te politike jeste da se planiraju određene aktivnosti za strateški način i razvoj IKT tehnologija u BiH. Tu prije svega mislim na korištenje interneta koje je najvažnije sredstvo, kako ekonomske tako i društvene djelatnosti u svakodnevnom životu, kazala je Teskeredžić, dodajući kako u BiH danas imamo nizak nivo digitalne pismenosti.

IKT sektoru nedostaje kadarBrzi rast sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) okosnica je digitalizacije i razvoja bh. privrede, za šta je neophodna podrška akademske zajednice i državnih institucija, istaknuto je na okruglom stolu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH koji je u četvrtak održan u Sarajevu.

Sabrina Teskeredžić, direktorica sektora za transport i komunikacije VTK BiH, istakla je da je 2017. donesena odluka o usvajanju politike razvoja informacionog društva u BiH za period 2017-2021.

- Glavni cilj te politike jeste da se planiraju određene aktivnosti za strateški način i razvoj IKT tehnologija u BiH. Tu prije svega mislim na korištenje interneta koje je najvažnije sredstvo, kako ekonomske tako i društvene djelatnosti u svakodnevnom životu, kazala je Teskeredžić, dodajući kako u BiH danas imamo nizak nivo digitalne pismenosti.

Brano Vujičić potpredsjednik IT asocijacije VTK BiH naglasio je da je cilj okruglog stola da se okupi IKT sektor, akademska zajednica, ali i institucije koje su nadležne za obrazovanje u BiH na svim nivoima da bi diskutovali o problemima, ali i pozitivnim praksama.

- Zbog kompleksnosti državnog uređenja često je teško prepoznati na kojem nivou je neko nadležan za određeni dio obrazovanja. Cilj nam je da u diskusiji i to prepoznamo, ali ono zbog čega smo mi iz IKT industrije najviše pokrenuli inicijativu jeste problem nedostatka kadra, kazao je Vujičić.

Članica odbora IKT Asocijacije Antonija Krtalić sa Sveučilišta Hercegovina je kazala da se ovo područje stalno mijenja i razvija, pa da učenje u ovoj, kao ni drugim oblastima, nikada nije završeno. U tom smislu uz formalno obrazovanje i dobre nastavne planove, važni su i neformalni vidovi edukacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik