Slovenskoj pošti otvoren put za veliko preuzimanje

Bez autora
Sep 08 2019

Antimonopolska agencija Slovenije dala je 'zeleno svjetlo' tamošnjoj državnoj pošti za preuzimanje logističara Intereuropa u transakciji koja se procjenjuje na 100 milijuna eura. Intereuropa je najveća logističarska kompanija u susjednoj državi, s značajnim tržišnim udjelima u zemljama okruženja, među ostalim i u Hrvatskoj. Postupanju antimonopolske agencije Slovenije prethodili su višemjesečni pregovori poslovnih banaka kao najvećih vjerovnika financijski posrnule Intereurope, s zainteresiranim kupcima. Osim Pošte Slovenije, namjeru preuzimanja Intereurope iskazali su i britanski logističar Xpediator te turska kompanija Netlog Logistics. Britanci su izašli iz pregovora s vjerovnicima Intereurope proljetos, a još prije njih i Netlog, koji je, prema navodima slovenskih medija, ponudio značajno manji iznos od Xpediatora i Slovenske pošte.

Slovenskoj pošti otvoren put za veliko preuzimanjeAntimonopolska agencija Slovenije dala je 'zeleno svjetlo' tamošnjoj državnoj pošti za preuzimanje logističara Intereuropa u transakciji koja se procjenjuje na 100 milijuna eura. Intereuropa je najveća logističarska kompanija u susjednoj državi, s značajnim tržišnim udjelima u zemljama okruženja, među ostalim i u Hrvatskoj.

Postupanju antimonopolske agencije Slovenije prethodili su višemjesečni pregovori poslovnih banaka kao najvećih vjerovnika financijski posrnule Intereurope, s zainteresiranim kupcima. Osim Pošte Slovenije, namjeru preuzimanja Intereurope iskazali su i britanski logističar Xpediator te turska kompanija Netlog Logistics.

Britanci su izašli iz pregovora s vjerovnicima Intereurope proljetos, a još prije njih i Netlog, koji je, prema navodima slovenskih medija, ponudio značajno manji iznos od Xpediatora i Slovenske pošte. Osim ponude za otkup dionica Intereurope, zainteresirani kupci morali su se obvezati i na povrat dugova slovenskog logističara.

Xpediator je odustao od Intereurope nakon neslužbenih signala da su slovenske vlasti, zastupane u raščišćavanju vlasničkih i dužničkih odnosa u Intereuropi kroz državnu SID banku, sklonije ulasku Pošti Slovenije u posrnulog logističara zbog poslova i zemljišta koje Intereuropa kontrolira u strateški važnoj luci Koper.

U Sloveniji i još osam zemalja u kojima ima podružnice, Intereuropa zapošljava 1330 radnika, raspolaže s preko sto kamiona i s 216 tisuća kvadratnih metara skladišnog prostora. U poslovnom izvješću kompanije za prvu polovicu ove godine navodi se, među ostalim, da je Intereuropa ostvarila 80 milijuna i 600 tisuća eura prihoda uz dobit od tri milijuna i 100 tisuća eura.

Kad su u pitanju dugovi Intereurope koji su tvrtku i doveli do prodaje, u spomenutome izvješću naznačeni su podaci za prvi kvartal ove godine, prema kojima je tvrtka dužna 53 milijuna i 900 tisuća eura, što, navodi se, predstavlja smanjenje duga od šest milijuna i 300 tisuća eura u odnosu na posljednje tromjesječje 2018..

Podružnica Intereurope u Hrvatskoj u 2017. uprihodila je oko 23 milijuna eura i zapošljavala tristotinjak radnika. Raščlanjujući interes Pošte Slovenije za Intereuropu, slovenski mediji ističu kako će Pošta ovom transakcijom postati najveći logističar u zemlji što će joj omogućiti prihode kojima će kompenzirati pad prihoda u osnovnom biznisu, odnosno slabiji promet pošiljki u proteklom razdoblju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik