Za termoblok B3 dosad stiglo osam dozvola

Bez autora
Sep 08 2019

U EPS-ovom ogranku u Kostolcu u toku je realizacija projekta izgradnje novog termobloka B3, čija će snaga biti 350 megavata. Njegova vrednost je 613 miliona dolara, koji se obezbeđuju u okviru kreditnog aranžmana Srbije i Kine. Radi bržeg dobijanja građevinskih dozvola i početka radova, projekat je podeljen na 14 faza i izvodi se u tri pravca: izrada projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola i saglasnosti, izrada i isporuka opreme i, na kraju, izvođenje radova. Do sada je dobijeno osam građevinskih dozvola, što predstavlja više od 85 odsto projekta, čime se otvorila mogućnost izvođenja značajnih radova na gradilištu, rekao je Željko Lazović, rukovodilac portfolija ključnih investicija EPS-a.

Za termoblok B3 dosad stiglo osam dozvolaU EPS-ovom ogranku u Kostolcu u toku je realizacija projekta izgradnje novog termobloka B3, čija će snaga biti 350 megavata. Njegova vrednost je 613 miliona dolara, koji se obezbeđuju u okviru kreditnog aranžmana Srbije i Kine.

Radi bržeg dobijanja građevinskih dozvola i početka radova, projekat je podeljen na 14 faza i izvodi se u tri pravca: izrada projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola i saglasnosti, izrada i isporuka opreme i, na kraju, izvođenje radova.

- Do sada je dobijeno osam građevinskih dozvola, što predstavlja više od 85 odsto projekta, čime se otvorila mogućnost izvođenja značajnih radova na gradilištu - rekao je Željko Lazović, rukovodilac portfolija ključnih investicija EPS-a. Pošto se izradi sva dokumentacija i pribave neophodne dozvole, počeće proizvodnja i isporuka opreme, a onda kreće sama gradnja bloka B3.

Pred početak gradnje, obaviće se neophodni pripremni radovi za gradilište, koje mora imati pristupne saobraćajnice, napajanje strujom i vodom i kanalizaciju. Pošto bude izgrađen, novi blok će elektroenergetskom sistemu isporučivati 2,5 milijardi kilovat-sati struje godišnje.

Njegova gradnja deo je druge faze kreditnog aranžmana koji se od 2012. godine realizuje iz kredita Eksim banke, ukupno vrednog preko milijardu dolara. Toj fazi pripada i proširenje kapaciteta kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Prva faza uspešno je završena, a obuhvatila je gradnju sistema za odsumporavanje, revitalizaciju blokova B1 i B2, gradnju pristaništa i industrijskog koloseka dugog 21 kilometar.

Izvođači

Sve radove prve i druge faze izvode radnici iz Kine, koje angažuje kompanija CMEK iz Pekinga, sem gradnje koloseka i pristaništa, koje su izvele domaće kompanije.

Blokovi

U EPS-ovom ogranku u Kostolcu, koji godišnje obezbeđuje 15 odsto struje elektroenergetskog sistema Srbije, rade termoelektrane "Kostolac A" i "Kostolac B" i obe imaju po dva termobloka. Novi blok biće deo TE "Kostolac B", u čijem se krugu i gradi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik