Uvodi se strogi nadzor nad javnim nabavkama

Bez autora
Sep 09 2019

Agencija za javne nabavke BiH uskoro će uputiti Vijeću ministara BiH Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, od kojeg se očekuje da konačno reformira sistem javnih nabavki, jer je u ovoj oblasti godinama bilo dosta malverzacija. Potvrdio je to i Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, te istakao da je riječ o usklađivanju zakona s direktivama Evropske unije. Nacrtom se uvode i antikorupcione odredbe i uvodi potpuna transparentnost javnih nabava, ali i reformira sistem, čime se stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje s legislativom EU, smatra Salčin. On je naglasio da su Direkcija za evropske integracije BiH i Evropska komisija dale pozitivno mišljenje na zakon, uz opasku da predstavlja veliki korak naprijed za BiH prema EU.

Uvodi se strogi nadzor nad javnim nabavkamaAgencija za javne nabavke BiH uskoro će uputiti Vijeću ministara BiH Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, od kojeg se očekuje da konačno reformira sistem javnih nabavki, jer je u ovoj oblasti godinama bilo dosta malverzacija.

Reforma sustava

Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ i Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, te istakao da je riječ o usklađivanju zakona s direktivama Evropske unije.

- Nacrtom se uvode i antikorupcione odredbe i uvodi potpuna transparentnost javnih nabava, ali i reformira sistem, čime se  stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje s legislativom EU - smatra Salčin.

On je naglasio da su Direkcija za evropske integracije BiH i Evropska komisija dale pozitivno mišljenje na zakon, uz opasku da predstavlja veliki korak naprijed za BiH prema EU.

- Naročito u dijelu antikoruptivnih odredbi zakona kao što je uvođenje posebnog krivičnog djela za kršenje zakona o javnim nabavkama, a uvodi se i poseban inspektorat za javne nabavke, čime bi Agencija dobila nadležnost da provjerava zakonitost javnih nabavki. Ranije toga nije bilo. Sadašnjim Zakonom o javnim nabavkama zloupotreba u javnim nabavkama ne definira se kao krivično djelo, a sada se to mijenja – tvrdi on.

Bez nadležnosti

Novost je i uvođenje inspekcijskog nadzora, jer sada niko nema nadležnost nad praćenjem zakonitosti. Tu se uvode strogi nadzor i velika kontrola.

- Efekt uvođenja krivičnog djela u Zakon o javnim nabavkama je suzbijanje protupravnog postupanja u postupcima javnih nabavki i sprečavanje zloupotreba. Dobili smo podršku za Zakon i sada je potrebno da on što prije bude usvojen – tvrdi on.

Prioritet nad prioritetima

Salčin kaže da je imperativ da ovaj zakon bude što prije poslan na usvajanje Vijeću ministara BiH i da bude usvojen u Parlamentu.

- Ovo je jedan od 14 prioriteta koji su isto tako naznačeni u mišljenju EK na aplikaciju BiH za statut kandidata za EU, možda čak prioritetu nad prioritetima – ističe on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik