Cijena dionice Kraša "buknula" 25 odsto uoči najave preuzimanja

Bez autora
Sep 10 2019

Mesna industrija Braća Pivac sprema se na objavu ponude za preuzimanje dionica Kraša. U Krašu danas drži 30,73 odsto dionica, a prag od 25 posto prešla je krajem 2018. sudjelovanjem u dokapitalizaciji, no taj je upis novih dionica skupštinskom odlukom bio oslobođen obveze davanja ponude preuzimanja. Pivac je sada, dakle, najavio dobrovoljnu ponudu preuzimanja, a u nju namjerava ići u zajedničkom djelovanju s tvrtkom Kraš-ESOP u kojoj su objedinjeni vlasnički udjeli 'kraševaca'. Iz Kraša su već potvrdili da su od ESOP tvrtke dobili obavijest o početku pregovora o davanju zajedničke ponude, s tim da su iz MI Braća Pivac prethodno obznanili da, ako i zajedničko djelovanje "iz bilo kojeg razloga otpadne", namjeravaju objaviti ponudu, u tom slučaju samostalnu.

Cijena dionice Kraša 'buknula' 25% uoči najave preuzimanjaMesna industrija Braća Pivac sprema se na objavu ponude za preuzimanje dionica Kraša. U Krašu danas drži 30,73% dionica, a prag od 25 posto prešla je krajem 2018. sudjelovanjem u dokapitalizaciji, no taj je upis novih dionica skupštinskom odlukom bio oslobođen obveze davanja ponude preuzimanja.

Pivac je sada, dakle, najavio dobrovoljnu ponudu preuzimanja, a u nju namjerava ići u zajedničkom djelovanju s tvrtkom Kraš-ESOP u kojoj su objedinjeni vlasnički udjeli 'kraševaca' (18,45%).

Iz Kraša su već jučer potvrdili da su od ESOP tvrtke dobili obavijest o početku pregovora o davanju zajedničke ponude, s tim da su iz MI Braća Pivac prethodno obznanili da, ako i zajedničko djelovanje "iz bilo kojeg razloga otpadne", namjeravaju objaviti ponudu, u tom slučaju samostalnu.

Vrgoračka grupacija i Kraš-ESOP otprije djeluju koordinirano, reći će neki domaći burzovni igrači, navodeći kao primjer i posljednju dokapitalizaciju, koju su u Krašu objašnjavali ulaganjima u  modernizaciju, a dio investitora smatrao je da za nju zapravo i nije bilo potrebe ili nužde.

Kako bilo, potvrda da će Pivac i ESOP u ponudu ići "zajedničarski", značila bi da će operacija i financijski biti manje zahtjevna jer Pivac neće morati bankarsku garanciju osigurati za 70 posto dionica nego za manje od 50 posto, što uz tržišnu vrijednost Kraša znači razliku potrebne garancije reda veličine 120-130 milijuna kuna.

U MI Pivac ističu kako ponuda u zajedničkom djelovanju s ESOP-om predstavlja na neki način i "novu eru radničkog dioničarstva" u kojemu su pak oni prepoznali partnere za daljnji rast i razvoj poslovanja. Iako u novije vrijeme nije bilo signala da slijedi objava, u investicijskoj zajednici nisu ni iznenađeni, barem u kontekstu "logičnog slijeda".

Dionice Kraša "slobodni strijelci" među burzovnim igračima uglavnom su doživljavali cjenovno kontroliranim i milijunski dnevni prometi njima baš i nisu uobičajeni. Utoliko je zanimljivije primijetiti da su u prošli četvrtak i petak Kraševim dionicama na burzi ostvareni prometi od 1,45 i 2,5 milijuna kuna - i to uz skok cijene za više od 25 posto, točnije 28,8 posto.

Posljednji put prije toga milijunski promet zabilježen je još sredinom ožujka. Uoči tog skoka, cijene dionice implicirale su tržišnu vrijednost kompanije manju od 600 mil. kuna (oko 570 milijuna), a nakon njega skočila je na 737 milijuna kuna.

Tek će se vidjeti s kojom će se cijenom u otkup dionica, no tromjesečni prosjek burzovne cijene bliže je razinama prije posljednjeg skoka koji bi se mogao naći i pod povećalom regulatora. 

Inače, u okviru vrgoračke grupe uz MI Braća Pivac danas posluju i PPK Karlovačka mesna industrija te čakovečka Mesna industrija Vajda. Grupa je lani ostvarila oko 2,6 milijardi kuna prihoda, dok su konsolidirani prihodi Kraša premašili milijardu kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik