Švercerima i dalje najdraži duvan

Bez autora
Sep 10 2019

Šverc akcizne robe u BiH jenjava, što potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, čiji su službenici za šest mjeseci ove godine privremeno oduzeli cigarete, duvan, kafu i alkohol u vrijednosti većoj od 715.000 maraka, što je za oko 295.000 maraka manje u odnosu na isti period lani. Procijenjena vrijednost privremeno oduzete akcizne robe u prvom polugodištu prošle godine, prema podacima UIO, iznosila je 1,01 milion maraka, a među plijenom i ove, kao i prethodnih godina, najviše je bilo duvana i duvanskih prerađevina. Prema podacima UIO, za šest mjeseci ove godine oduzeta je 74.061 paklica cigareta, zatim 2.139 kilograma rezanog duvana, 24.011 komada ručno punjenih cigareta, te razni alkoholni proizvodi i kafa.

Švercerima i dalje najdraži duvanŠverc akcizne robe u BiH jenjava, što potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čiji su službenici za šest mjeseci ove godine privremeno oduzeli cigarete, duvan, kafu i alkohol u vrijednosti većoj od 715.000 maraka, što je za oko 295.000 maraka manje u odnosu na isti period lani.

Procijenjena vrijednost privremeno oduzete akcizne robe u prvom polugodištu prošle godine, prema podacima UIO, iznosila je 1,01 milion maraka, a među plijenom i ove, kao i prethodnih godina, najviše je bilo duvana i duvanskih prerađevina.

Prema podacima UIO, za šest mjeseci ove godine oduzeta je 74.061 paklica cigareta, zatim 2.139 kilograma rezanog duvana, 24.011 komada ručno punjenih cigareta, te razni alkoholni proizvodi i kafa.

- Nakon privremenog oduzimanja akciznih proizvoda, oni se predaju nadležnom odsjeku za poslovne usluge. Prema zaprimljenim presudama Suda BiH i rješenjima prekršajnih sudova, oduzeta akcizna roba se najčešće uništava - naveli su u UIO BiH.

Ističu da je u prvih šest mjeseci podnesen 51 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, od čega je riješeno 13 zahtjeva, dok je u skraćenom prekršajnom postupku izdato ukupno 27 prekršajnih naloga, od čega je 21 naplaćen.

- Kazne se kreću u rasponu od 100 do 1.000 maraka. Shodno krivičnom zakonodavstvu, u posmatranom periodu Tužilaštvu BiH podneseno je 28 izvještaja o postojanju osnova sumnje u počinjeno krivično djelo nedozvoljeni promet akcizne robe, od kojih su tri predmeta od Suda BiH riješena, i to u dva slučaja je donesena naredba o nesprovođenju istrage, a u jednom slučaju izrečena je presuda od godinu dana uslovne kazne - istakli su u UIO.

Dodali su da su službenici UIO akciznu robu oduzimali širom BiH, a najviše plijena oduzeto je u Sarajevu, Hrasnici, Trnovu, Trebinju, Gradišci, Gračanici, Tuzli i Zenici. Dodali su da su akcije sprovodili i u Mostaru, Živinicama, Palama, Brčkom, Doboju, Banjaluci i drugim lokalnim zajednicama.

Ekonomisti kažu da nije ni čudo što je najviše zaplijenjeno duvana i duvanskih prerađevina jer su akcize na te proizvode u BiH drastično porasle, pa se i tom robom najčešće švercuje jer donosi najveću zaradu.

- Akcize na duvan i duvanske prerađevine u BiH su toliko velike da se prihodi po tom osnovu konstantno smanjuju, a crno tržište cvjeta - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Procijenjena vrijednost privremeno oduzete akcizne robe u prvom polugodištu

cigarete............................363.855 KM
rezani duvan.....................329.739 KM
ručno punjene cigarete........6.120 KM
razni alkoholni proizvodi.....13.671 KM
kafa.................................172 KM                            

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik