Preduzeća iz Srpske robotima popunjavaju radna mjesta

Bez autora
Sep 10 2019

Preduzeća iz Republike Srpske nastoje da uhvate korak sa evropskim kompanijama i s ciljem boljeg pozicioniranja na tržištu i veće produktivnosti u obavljanju djelatnosti sve više koriste industrijske robote. Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da se roboti u domaćim kompanijama koriste uglavnom u sektorima mašinske, drvoprerađivačke, obućarske i prehrambene industrije. Poslodavci koji žele da povećaju produktivnost i smanje eventualne greške koje mogu nastati u procesima proizvodnje, uvode robote. Dobar primjer je kompanija “Metalac MBM” iz Dervente, koja trenutno ima dva robota za zavarivanje. Jedan veliki robot stigao je i u Fabriku obuće “Dermal” iz Kotor Varoša, tako da robotizacija sve više uzima maha i na našim prostorima, istakao je Ćorić.

Preduzeća iz Srpske robotima popunjavaju radna mjestaPreduzeća iz Republike Srpske nastoje da uhvate korak sa evropskim kompanijama i s ciljem boljeg pozicioniranja na tržištu i veće produktivnosti u obavljanju djelatnosti sve više koriste industrijske robote.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da se roboti u domaćim kompanijama koriste uglavnom u sektorima mašinske, drvoprerađivačke, obućarske i prehrambene industrije.

- Poslodavci koji žele da povećaju produktivnost i smanje eventualne greške koje mogu nastati u procesima proizvodnje, uvode robote. Dobar primjer je kompanija “Metalac MBM” iz Dervente, koja trenutno ima dva robota za zavarivanje. Jedan veliki robot stigao je i u Fabriku obuće “Dermal” iz Kotor Varoša, tako da robotizacija sve više uzima maha i na našim prostorima - istakao je Ćorić.

Dodao je da su poslodavci sve više svjesni značaja uvođenja moderne tehnologije, jer to je jedini put da budu konkurentniji na tržištu.

- Roboti u našim firmama pripadaju prethodnoj generaciji, ali bez obzira na to uspijevaju da ispune sve zadatke. Uvođenjem robota kompanije pokušavaju da nadomjeste i nedostatak radne snage, koji je iz dana u dan sve veći. To je posebno značajan iskorak za firme koje imaju tržišta na Zapadu, koja su veoma zahtjevna i ne praštaju loš kvalitet - rekao je Ćorić.

Vlasnik i direktor firme “Metalac MBM”, koja se bavi obradom i varenjem metala, Slobodan Golub ističe za “Glas Srpske” da oko 98 odsto svojih proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije. Firma na čijem je čelu prva je u regiji prije tri godine kupila robota.

- Da bi napravili proizvod koji kvalitetom u potpunosti zadovoljava standarde tržišta EU, povećali produktivnost i nadomjestili nedostatak kvalitetne radne snage, 2016. godine kupili smo prvog robota za zavarivanje, a godinu kasnije još jednog, laser za sječenje - rekao je Golub i dodao da planiraju kupovinu još jednog robota do Nove godine.

Golub ističe da o značaju nabavke robota za preduzeće najbolje govori podatak da su u 2017. godini zabilježili rast od 91 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je u 2018. godini zabilježen rast od 27 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Evropska unija

Prema istraživanju Eurostata u prošloj godini sedam odsto kompanija u Evropskoj uniji koje zapošljavaju najmanje deset radnika koristilo je industrijske i uslužne robote.

Izvještaj pokazuje i da je četvrtina velikih preduzeća, koja imaju više od 250 zaposlenih, koristila robote u svom poslovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik