U američkim firmama u Srbiji radi 17.000 ljudi

Bez autora
Sep 11 2019

U Skupštini Srbije počela je jednodnevna međunarodna naučna konferencija „Srpsko - američki odnosi”, koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko - američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države i ukaže na važnost saradnje dve zemlje. Konferencija, koja okuplja profesore i eksperte iz Srbije i SAD, kao i pripadnike Nacionalne garde Ohaja, počela je odavanjem počasti za oko 3.000 nastradalih u terorističkom napadu u SAD pre 18 godina. Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je da je jako značajno što su Skupština i narodni poslanici aktivni u razvijanju odnosa između dve zemlje. Kako je naveo, rezultat koji je zabeležen u prethodne četiri godine, je to što su se odnosi maksimalno unapredili i što sada Srbija ima mnogo više prijatelja u svim američkim institucijama od ključnog značaja kada je u pitanju njihova politika.

U američkim firmama u Srbiji radi 17.000 ljudiU Skupštini Srbije počela je jednodnevna međunarodna naučna konferencija „Srpsko - američki odnosi”, koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko - američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države i ukaže na važnost saradnje dve zemlje.

Konferencija, koja okuplja profesore i eksperte iz Srbije i SAD, kao i pripadnike Nacionalne garde Ohaja, počela je odavanjem počasti za oko 3.000 nastradalih u terorističkom napadu u SAD pre 18 godina.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je da je jako značajno što su Skupština i narodni poslanici aktivni u razvijanju odnosa između dve zemlje.

Kako je naveo, rezultat koji je zabeležen u prethodne četiri godine, je to što su se odnosi maksimalno unapredili i što sada Srbija ima mnogo više prijatelja u svim američkim institucijama od ključnog značaja kada je u pitanju njihova politika.

„To je strateški važno za našu zemlju”, kazao je Marinković i dodao da se rezultat saradnje u proteklom periodu ogleda i u činjenici da ima puno američkih investicija u Srbiji, da je u američkim kompanijama u našoj zemlji zaposleno 17.000 građana, a da je iznos tih investicija 3 milijarde dolara.

„I dalje ćemo raditi na poboljšanju odnosa dve zemlje, privlačenju investicija, radićemo sa našom dijasporom, iskoristiti taj potencijal kako bi stekli što veći uticaj i prijatelja u SAD”, kazao je Marinković navodeći da Srbija do pre 10-15 godina nije imala baš mnogo prijatelja u Kongresu i Senatu, a da je sada srpski kokus važan, te da imamo ljude koji su spremni da rade za unapređenje regiona, za demokratizaciju, pomoć kad su pitanju reforme.

Imamo prijatelje, partnere, koji žele da doprinesu da Srbija bude deo EU, deo modernog zapadnog sveta, ekonomski jaka i da se to pozitivno odrazi na svakodnevni život građana Srbije, kazao je Marinković, prenosi Tanjug.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstava sa SAD u Narodnoj skupštini Dragan Šormaz kazao je da su odnosi dve zemlje na nižem nivou nego što bi trebalo da budu, te da je potrebno da Srbija resetuje te odnose.

„Strateški SAD su uvek bile prijatelji Srbije. Trebalo bi da resetujemo odnose na pre onoga što se dogodilo devedesetih godina prošlog veka”, kazao je Šormaz.

Prema njegovim rečima, Skupština Srbije je svesno odabrala današnji dan za održavanje konferencije kako bi ko država pokazali da je Srbija uvek i da će uvek biti saveznik svima u svetu, naročito SAD, u borbi protiv terorizma.

„Ono što se dogodilo pre 18 godina je nešto što ne želimo da ikada vidimo bilo gde, iako smo videli širom sveta i Evrope”, kazao je Šormaz.

Podsećajući na odnose dve države kroz istoriju, Šormaz je kazao da smo do devedesetih godina bili saveznici i prijatelji, kada su odnosi narušeni, ali bez obzira na to srpski narod je, zajedno sa SAD, uspeo da dobije Republiku Srpsku kao entitet.

Istakao je da bez obzira na to što dijalog Beograd i Prištine vodi EU, neće se uspešno pokrenuti bez angažovanja SAD.

„Srbija je za to otvorena, želi i svi želimo da rešimo taj problem. Čini mi se da i Evropa želi da to bude brzo rešeno”, kazao je Šormaz.

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović prisetio se 11. septembra, koji je doživeo kao mladi diplomata.

„Moj život kao i život svakog diplomate koji je tada bio u Njujorku promenio se tog trenutka, nismo verovali šta se dešava, naučili smo brojne lekcije”, kazao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i SAD poboljšani su od kada je ambasador Amerike u Srbiji Kajl Skot i pozvao ga je da i po isteku mandata i ponovo dođe u našu zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik