Unapređen sistem javnih beležnika u Srbiji

Bez autora
Sep 14 2019

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je sa glavnim predstavnikom za međunarodne odnose Notarske komore SR Nemačke Rihardom Bokom o unapređenju javnobeležničkog sistema u Srbiji, kao o daljoj saradnji dveju zemalja u toj oblasti.Sagovornici su na sastanku, održanom uoči obeležavanja petogodišnjice postojanja javnobeležničke profesije u Srbiji, podsetili na to da su Ministarstvo pravde Srbije i javnobeležničke komore Srbije i Nemačke u septembru 2018. godine potpisale Protokol o saradnji. Ovaj dokument, kako je istaknuto, treba da unapredi rad javnih beležnika, kroz razmenu iskustava i primere dobre prakse.

Unapređen sistem javnih beležnika u SrbijiMinistarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa glavnim predstavnikom za međunarodne odnose Notarske komore SR Nemačke Rihardom Bokom o unapređenju javnobeležničkog sistema u Srbiji, kao o daljoj saradnji dveju zemalja u toj oblasti.

Sagovornici su na sastanku, održanom uoči obeležavanja petogodišnjice postojanja javnobeležničke profesije u Srbiji, podsetili na to da su Ministarstvo pravde Srbije i javnobeležničke komore Srbije i Nemačke u septembru 2018. godine potpisale Protokol o saradnji. Ovaj dokument, kako je istaknuto, treba da unapredi rad javnih beležnika, kroz razmenu iskustava i primere dobre prakse.

Kuburović je, govoreći o razvoju i unapređenju javnobeležničkog sistema, ukazala na to da je resorno ministarstvo u poslednje tri godine uložilo veliki napor u razvoj IT-a, kako bi se javnim beležnicima omogućio pristup elektronskim registrima drugih državnih organa, koji sadrže neophodne informacije za njihov efikasan rad.

Ona je istakla da je izmenama Zakona o postupku upisa u katastar kancelarija javnog beležnika postala „one stop shop“ za građane i privredu, jer se celokupni postupak kupoprodaje i upisa u Katastar sada obavlja na jednom mestu.

Na taj način, kako je predočila, sa jedne strane je uspostavljen kontrolni sistem sprečavanja duplih prodaja iste nepokretnosti, a sa druge ovakav sistem je doveo do velikih ušteda u vremenu i za građane i za privredu, što je dovelo i do smanjenja troškova.

Ministarka je naglasila da javni beležnici imaju veliku ulogu i u sprečavanju pranja novca i otkrivanju potencijalnih nezakonitih radnji, jer su dužni da o sumnjivim transakcijama i poslovima obaveste nadležne organe.

Istovremeno, Kuburović je podvukla da Ministarstvo pravde ima partnerske odnose sa Javnobeležničkom komorom Srbije, što je ocenjeno kao neophodan uslov za dalji razvoj i napredak ove profesije, a sve u cilju jačanja pravne sigurnosti i pristupa pravde građanima.

Bok je pohvalio rad srpskih beležnika i Javnobeležničke komore Srbije, ocenivši da se vrlo lako mogu uočiti rezultati i unapređenje ove profesije od njenog uvođenja do danas.

On je naveo da nemački notarijat trenutno najveće izazove ima u oblasti zaštite podataka o ličnosti i privrednog prava, kao i da su to ujedno teme za međusobnu razmenu iskustava i prakse između Nemačke i Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik