Ajvar po receptu pobednika takmičenja “Izađi mi na teglu”

Bez autora
Sep 14 2019

Ove godine pokrenuta je proizvodnja ajvara po receptu koji je pobedio na nacionalnom takmičenju u pripremanju ajvara “Izađi mi na teglu”, a proizvod će se sredinom septembra naći i na rafovima većih supermarketa. Takmičenje je prilika za afirmaciju malih domaćih proizvođača i upoznavanje sa tržištem. Takmičenje „Izađi mi na teglu“, koje se već pet godina održava širom Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Privredne komore Srbije, predstavlja priliku za male proizvođače hrane da se predstave domaćem tržištu. To je važno jer ne samo da želimo da postanemo veliki proizvođači ajvara, već i da značajan deo te proizvodnje sa uspehom izvezemo, kaže Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Ajvar po receptu pobednika takmičenja “Izađi mi na teglu”Ove godine pokrenuta je proizvodnja ajvara po receptu koji je pobedio na nacionalnom takmičenju u pripremanju ajvara “Izađi mi na teglu”, a proizvod će se sredinom septembra naći i na rafovima većih supermarketa. Takmičenje je prilika za afirmaciju malih domaćih proizvođača i upoznavanje sa tržištem. 

Takmičenje „Izađi mi na teglu“, koje se već pet godina održava širom Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Privredne komore Srbije, predstavlja priliku za male proizvođače hrane da se predstave domaćem tržištu.

“To je važno jer ne samo da želimo da postanemo veliki proizvođači ajvara, već i da značajan deo te proizvodnje sa uspehom izvezemo”, kaže Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

  „Izađi mi na teglu“ je odlična prilika da proizvodači shvate šta znači ući u ozbiljan trgovački sistem, u kojem, pored kvalitetnog proizvoda, treba da planiraju plasman.

Podrška Privredne komore Srbije usmerena je ka prepoznavanju potencijala za korišćenje sirovina za proizvodnju i unapređenje tehnologije, kako bi se smanjila prodaja svežeg povrća u korist plasmana gotovih proizvoda od povrća, naglasio je Jovanović.

Akcija, organizovana kao svojevrsni karavan po gradovima Srbije, predstavlja turističko-privrednu manifestaciju, koja promoviše ajvar, kao jedan od domaćih gastro brendova, sa ciljem unapređenja kvaliteta proizvoda i prodaje.

Pobednik iz 2018. godine, ekipa „Pucke“ iz Brusa, dobila je podršku za pokretanje sopstvene proizvodnje. Ajvar po najboljem receptu, naći će se u prodaji sredinom septembra u velikim lancima supermarketa.

“Pokretanje proizvodnje po pobedničkom receptu karavana predstavlja veliki uspeh za naš projekat ali i značajan stimulans za razvoj jedne zdrave i uspešne preduzetničke priče pobednika karavana kroz promociju njihovog recepta”, kaže Ljiljana Vukotić, koordinator projekta.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a uz podršku Privredne komore Srbije ove godine pokrenut je i edukativni centar „Izađi mi na teglu“ kao podsticaj razvoju preduzetništva širom Srbije.

Edukacije će se održati u šest gradova: Zaječar, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Vladičin Han, Kanjiža i Kuršumlija, dok se u narednim godinama planira uključivanje novih gradova.

Edukacija ima za cilj unapređenje znanja i veština polaznika o uslovima i načinima za pokretanje sopstvene proizvodnje. Planirana je serija predavanja koja obuhvataju različite teme, kao što su: preduzetništvo i izazovi koje nosi, marketing i prodajne veštine, izvori finansiranja i izrada projekata kao i tehnologija proizvodnje i kontrola kvaliteta.

Pored Privredne komore Srbije, projekat podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Centar za upravljanje razvojem iz Novog Sada, Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada i Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu - Katedra za hotelijerstvo departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik