Evo zašto će nafta biti skuplja u svijetu, pa i BiH

Bez autora
Sep 16 2019

Nafta jeste činjenica i ogledalo što se događa u svijetu, i napad dronovima na Saudijsku Arabiju imat će velike posljedice. Postoje dva važna i treći, ne tako manje nevažan razlog, koji može donijeti ozbiljne posljedice na cijenu nafte u svijetu, regiji, pa i Bosni i Hercegovini. Ovo je rekao novinar i diplomat Zlatko Dizdarević koji je kao veleposlanik BiH radio u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu, komentirajući posljednje događaja na napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Podsjetimo, Saudijska Arabija je od sinoć u plamenu. Iz dva velika naftna postrojenja u toj zemlji izlazi gusti dim nakon napada koji je izveden dronovima, koji su izazvali požare u kompaniji za preradu nafte Aramco i na naftnom polju Hurais.

Evo zašto će nafta biti skuplja u svijetu, pa i BiHNafta jeste činjenica i ogledalo što se događa u svijetu, i napad dronovima na Saudijsku Arabiju imat će velike posljedice. Postoje dva važna i treći, ne tako manje nevažan razlog, koji može donijeti ozbiljne posljedice na cijenu nafte u svijetu, regiji, pa i Bosni i Hercegovini.

Ovo je za Radiosarajevo.ba rekao novinar i diplomat Zlatko Dizdarević koji je kao veleposlanik BiH radio u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu, komentirajući posljednje događaja na napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Podsjetimo, Saudijska Arabija je od sinoć u plamenu. Iz dva velika naftna postrojenja u toj zemlji izlazi gusti dim nakon napada koji je izveden dronovima, koji su izazvali požare u kompaniji za preradu nafte Aramco i na naftnom polju Hurais.

Na video-snimkama, koje su snimljene u Bukjaku na istoku zemlje, vide se plamenovi i dim koji se uzdiže, u pozadini se čuju pucnjevi iz vatrenog oružja.

Saudijska naftna kompanija Aramco tvrdi kako je ovo postrojenje najveća tvornica za stabilizaciju sirove nafte na svijetu.

Dizdarević smatra kako je svijet prije nekoliko dana bio iznenađen što je nafta pojeftinila kada je američki predsjednik Donald Trump raspustio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, tako da će sasvim sigurno na cijenu nafte utjecati i sve što se posljednih sati događa u Saudijskoj Arabiji.

“Sve to će sigurno utjecati na cijenu nafte. Dva su ozbiljna razloga, koji se prepoznaje na televiziji s Jemenom i napadima u posljednjih 48 sati na najveće rafinirije. Prvi je udar, posebno Aramcove centre, koji su žila kucavica Saudijskog imperija i povezana s američkom. Činjenica da je došlo do te vrste napada, izazvat će posljedice na cijenu nafte”, priča Dizdarević za Radiosarajevo.

On tvrdi da ni drugi razlog nije nimalo naivan, iako se ne govori o njemu previše.

“Riječ je o skidanje embarga u Americi oko svih događaja 11. rujna. Za povezanost s tim napadima sa Saudijskom Arabijom znalo se i ranije. U prvom redu, znalo se da su većina operativaca bili Saudijci, ali se manje znalo da je iz saudijskog vrha bio rukovoditelj ove operacije. Prije dva dana je stigla vijest da će SAD otkriti koji je saudijski dužnosnik povezan s napadima 11. rujna. Vjerujem da će to dodatno utjecati ne destabilizaciju odnosa SAD i Saudijske Arabije“, dodao je Dizdarević.

Ugledni novinar i bivši veleposlanik smatra da postoji i treći razlog za povećanje cijena nafte u svijetu.

„To su problemi koji su se javili posljednjih dana u OPEC-u (Organizacija zemalja izvoznika nafte, op..a). Svi ti problemi o ovoj organizaciji donijet će ozbiljne promjene u cijenama nafte u svijetu“, smatra Dizdarević.

Na pitanje koliko će se to odraziti na cijenu nafte na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, Dizdarević je kazao:

„Balkan, Bosna i Hercegovina i zemlje u regiji su žrtve. Oni su posljedica činjenica koje ni na kakav način ne mogu odlučivati o cijeni nafte. Mi smo prestali davno biti važan faktor za domaću situaciju. Mi smo i dalje mali igrač, u prvom redu zbog stvari koje se događaju u državi posljednjih godina, od korupcije pa dalje“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik