Od 1. novembra povećanje plata u rasponu od 8 do 15 odsto

Bez autora
Sep 16 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će od 1. novembra plate u javnom sektoru biti povećane u rasponu od 8 do 15 odsto, pri čemu će medicinskim sestrama primanja biti veća za 15 odsto, a lekarima 10 odsto.Brnabić je na konferenciji za novinare, koja je održana povodom povećanja plata i rebalansa budžeta, istakla da će od 1. decembra penzionerima jednokratno biti isplaćeno po 5.000 dinara. Ona je dodala da će od 1. januara 2020. godine penzije biti povećane zasigurno pet odsto, a trudiće se da bude i veće.

U decembru prosečna plata iznad 500 evraPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će od 1. novembra plate u javnom sektoru biti povećane u rasponu od 8 do 15 odsto, pri čemu će medicinskim sestrama primanja biti veća za 15 odsto, a lekarima 10 odsto.

Brnabić je na konferenciji za novinare, koja je održana povodom povećanja plata i rebalansa budžeta, istakla da će od 1. decembra penzionerima jednokratno biti isplaćeno po 5.000 dinara.

Ona je dodala da će od 1. januara 2020. godine penzije biti povećane zasigurno pet odsto, a trudiće se da bude i veće.

Mali: U decembru prosečna plata iznad 500 evra

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će svakom penzioneru primanja biti povećana od 5 do 5,5 odsto, plate u javnom sektoru će rasti više od šest odsto u proseku, a očekivani privredni rast za 2020. godinu iznosiće četiri odsto.

Mali je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Blic" objasnio da će se povećanje penzija realizovati prema švajcarskom modelu, pri čemu će se u narednim nedeljama znati koliko će to povećanje i iznositi.

On je ocenio da je to najpravedniji model za naše najstarije građane, jer podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine, a da visina rasta penzija zavisi od toga kolika je stopa inflacije i koliko su porasle plate.

Prema njegovim rečima, oko 1. decembra, svi penzioneri, a ne samo oni sa najmanjim primanjima, dobiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a penzije će biti povećane od 1. januara 2020. godine.

Ministar je rekao da će povećanje plata u javnom sektoru uslediti od novembarske zarade, koja se isplaćuje u decembru.

Trenutno su u toku razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a ohrabruje nas suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara, naveo je Mali.

Najveće povećanje osetiće zdravstveni radnici, pre svega medicinske sestre, a zatim lekari, tako da će povećanje prosečno biti veće od šest odsto, predočio je on i dodao da se u skladu sa tim očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra.

Takođe, kako je najavio, od sledeće godine se otvara mogućnost za preduzeća da daju povećanje od dodatnih pet odsto, jer je završen proces konsolidacije i ukida se Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, koji je to ograničavao.

Ministar je istakao da se uveliko radi na pripremi budžeta koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja novembra. Prema njegovim rečima, očuvanje teško stečene fiskalne stabilnosti i finansijska ravnoteža ostaju prioritet, ali onaj najvažniji je ipak dalji privredni rast.

U skladu sa tim, kako je rekao, budžet će biti razvojni i u njemu će težište biti na javnim investicijama, za šta će biti izdvojeno 250 milijardi dinara.

Kapitalne investicije će nam biti na nivou od 4,4 odsto BDP-a, za narednu godinu je projektovan privredni rast od četiri odsto, koji će biti praćen niskom inflacijom, dodao je on. Pored toga, očekujemo da intenziviranje infrastrukturnih radova, uz rast privatnih investicija, rezultira rastom ukupnih investicija od 9,2 odsto, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik