Nijemci tuže "Volkswagen", javilo se stotinu potrošača iz Hrvatske

Bez autora
Sep 16 2019

Zbog manipulacije podacima o ispušnim plinovima u vozilima s dizelskim motorima EA 189 iz VW grupe, Savezno udruženje njemačkih potrošača iz Berlina pokrenulo je najveću oglednu kolektivnu tužbu u Evropi, kojoj se priključuju i hrvatski potrošači. Naše udruge za zaštitu potrošača nisu podnijele kolektivnu tužbu, pa hrvatske potrošače zastupa odvjetnica Sandra Budimir u suradnji s odvjetničkim uredom iz Berlina "Härle & Martinović", ovlaštenim za zastupanje u Njemačkoj. Na sudu će se utvrđivati odgovornost Volkswagena zbog nedopuštene ugradnje manipulativnih softvera za optimiziranje ispušnih plinova, navodi se.

Nijemci tuže "Volkswagen", javilo se stotinu potrošača iz HrvatskeZbog manipulacije podacima o ispušnim plinovima u vozilima s dizelskim motorima EA 189 iz VW grupe, Savezno udruženje njemačkih potrošača iz Berlina pokrenulo je najveću oglednu kolektivnu tužbu u Evropi, kojoj se priključuju i hrvatski potrošači.

- Naše udruge za zaštitu potrošača nisu podnijele kolektivnu tužbu, pa hrvatske potrošače zastupa odvjetnica Sandra Budimir u suradnji s odvjetničkim uredom iz Berlina "Härle & Martinović", ovlaštenim za zastupanje u Njemačkoj. Na sudu će se utvrđivati odgovornost Volkswagena zbog nedopuštene ugradnje manipulativnih softvera za optimiziranje ispušnih plinova - navodi se.

Advokat Pavao Kovačić iz ureda Sandre Budimir kaže da ih je do sada zvalo oko stotinu potrošača, ali za sada su prijavili 51 osobu, jer svi koji se žele pridružiti tužbi moraju dostaviti dokumentaciju (kupoprodajni ugovor ili račun, prometnu dozvolu) kojom dokazuju da su vlasnici vozila sa spornim dizelskim motorom.

Kovačić kaže da je ovo ogledna kolektivna tužba koja se podnosi radi prekida zastare i utvrđivanja odgovornosti "Volkswagena", a ako bude utvrđena odgovornost VW-a, onda se u postupcima za naknadu štete utvrđuje samo iznos odštete.

Moguće je, ističe, i da se "Volkswagen" u kolektivnom postupku odluči nagoditi, tako da možda i ne dođe do postupka za nadoknadu štete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik