U Sarajevu predstavljen javni poziv za firme s učešćem iz dijaspore

Bez autora
Sep 16 2019

USAID Projekt Diaspora Invest i Privredna komora KS održali su danas info sesiju u okviru promocije petog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima.Ključni uslovi su da kompanije ne smiju biti starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore. Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović rekao je da komora u sklopu svojih aktivnosti nastoji da pruži kvalitetne informacije privrednim subjektima o izvorima finansiranja koje mogu koristiti.

U Sarajevu predstavljen javni poziv za firme s učešćem iz dijasporeUSAID Projekt Diaspora Invest i Privredna komora KS održali su danas info sesiju u okviru promocije petog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima.

Ključni uslovi su da kompanije ne smiju biti starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore.

Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović rekao je da komora u sklopu svojih aktivnosti nastoji da pruži kvalitetne informacije privrednim subjektima o izvorima finansiranja koje mogu koristiti.

– USAID Projekt Diaspora Invest je zanimljiv i zgodan instrument koji može pomoći privrednim subjektima sa značajnim učešćem kapitala bh. dijaspore da šire svoje poslovanje – rekao je Mahmutović.

Savjetnik za komunikacije pri USAID Projektu Diaspora Invest Nedim Jahić naveo je da je današnja info sesija rezultat njihove saradnje s Privrednom komorom KS na prezentaciji javnog poziva koji je otvoren početkom mjeseca.

– Projekt je osmišljen tako da omogućuje ulaganje u stalna sredstva, a fokusiran je na dionička i društva s ograničenom odgovornošću – pojasnio je Jahić.

Kriteriji izbora, po kojima se vrši selekcija najuspješnijih investicijskih prijedloga su planirana nova radna mjesta i visina planirane investicije. Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1 (u odnosu na tražena sredstva), od čega 50 posto može biti negotovinski doprinos.

Poziv je otvoren do 30. septembra 2019.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik