Msteriozni kupac koji se skriva iza računa RBA prešao prag od pet posto Kraša?

Bez autora
Sep 17 2019

Trgovanje Kraševom dionicom jučer je bilo gotovo na razini posljednjih sedam trgovinskih dana. Strelovit rast njezine cijene počeo je 5. rujna, a jučer je promet dosegnuo 38 milijuna kuna uz 51.161 dionicu prodanu po prosječnoj cijeni od 742,96 kune i uz najveću cijenu od čak 890 kuna. Zadnjeg trgovinskog dana prošlog tjedna optimistima smo smatrali one koji su držali naloge za prodaju blizu 900 kuna, no ovog su ponedjeljka prodane 133 dionice po cijeni od 890 kuna. Pritom je postojalo i nekoliko naloga za prodaju - ukupno 7000 dionica - po zadanoj cijeni od 930 kuna, ali su povučeni nakon što se prema kraju radnog dana cijena dionice spustila na razine oko 750 kuna. Tako je ostvaren dnevni skok prosječne cijene od 26 posto.

Msteriozni kupac koji se skriva iza računa RBA prešao prag od pet posto Kraša?Trgovanje Kraševom dionicom jučer je bilo gotovo na razini posljednjih sedam trgovinskih dana. Strelovit rast njezine cijene počeo je 5. rujna, a jučer je promet dosegnuo 38 milijuna kuna uz 51.161 dionicu prodanu po prosječnoj cijeni od 742,96 kune i uz najveću cijenu od čak 890 kuna.

Zadnjeg trgovinskog dana prošlog tjedna optimistima smo smatrali one koji su držali naloge za prodaju blizu 900 kuna, no ovog su ponedjeljka prodane 133 dionice po cijeni od 890 kuna. Pritom je postojalo i nekoliko naloga za prodaju - ukupno 7000 dionica - po zadanoj cijeni od 930 kuna, ali su povučeni nakon što se prema kraju radnog dana cijena dionice spustila na razine oko 750 kuna.

Tako je ostvaren dnevni skok prosječne cijene od 26 posto. Stoga je i Zagrebačka burza napokon odlučila priupitati Upravu Kraša o mogućem postojanju cjenovno osjetljivih informacija. No, odgovor je glasio da, “prema mišljenju izdavatelja, ne postoji niti jedan razlog, tj. cjenovno osjetljiva činjenica za porast cijene dionice Kraša u iznosu od 209 posto”.

U investicijskom i medijskom eteru trenutno miroljubivo koegzistira pregršt scenarija kojima se pokušava dokučiti što se zbiva u tom presedanskom slučaju u povijesti Zagrebačke burze. U njemu je nakon početnog rasta cijene od 30-ak posto Mesna industrija Braća Pivac objavila namjeru za preuzimanje Kraša, samostalno ili s Kraš ESOP-om, s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja Kraševih dionica.

Uvjetovana ponuda

Takvu “dvostruku”, uvjetnu dobrovoljnu najavu preuzimanja neke tvrtke burza još nije doživjela, kao što nije viđen ni ovako brz rast cijene dionice koju forsira nepoznati kupac koji se skriva iz skrbničkog računa RBA Austria. Na taj je račun do srijede prošlog tjedna sjelo 2,21 posto, odnosno 33.067 dionica Kraša, što je više od tri četvrtine ostvarenog prometa dionicama te kompanije od 5. do 10. rujna.

Ako su nastavili kupovati tim tempom, vjerojatno su s jučerašnjim danom, a možda već i prošlog petka, došli do 5 posto dionica, pa bismo, prema zakonskim odredbama, već sutra u 22 sata putem SKDD-a mogli doznati tko je misteriozni kupac.

Taj “nepoznat netko” je do srijede u kupnju dionica uložio oko 17 milijuna kuna, a do jučer možda i više od 50 milijuna kuna, pa nije čudno da se svi na tržištu pitaju o porijeklu i motivima ove Krašove investicijske slatke tajne. Slatke, jer je kapitalizacija kompanije od 4. rujna do ovog ponedjeljka, računajući prosječnu cijenu, narasla sa 570 milijuna na 1,1 milijardu kuna.

Tko god bio “treći igrač”, njegova logika može biti samo jedna: da pokuša otkupiti što veći broj dionica na tržištu forsiranjem visoke cijene, pa da mu Mesna industrija Braća Pivac i/ili Kraš-ESOP na koncu odluče prodati svoje dionice (ukupno njih 51 posto s pravom glasa) zbog dobre cijene.

Danas ili sutra navečer

Naravno, u optjecaju su i spekulacije da Kraš-ESOP na ovaj način želi onemogućiti braću Pivac da ih istisne ili da braća Pivac čak igraju neku pozadinsku igru.

Ipak, sve to nema neku racionalnu težinu jer je sad već prevelik novac u “igri” kupnje dionica, pa se u tome ne može vidjeti dublji smisao za Kraš-ESOP ili braću Pivac. Osim toga, i u ispravku ponude za preuzimanje, objavljenom jučer, i dalje stoji mogućnost da MI Braća Pivac krene u preuzimanje samostalno ili s Kraš-ESOP-om.

U ispravku se, naime, precizira da je riječ o dobrovoljnoj ponudi za preuzimanje sukladno članku 10. Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Neslužbene informacije, pak, govore da će braća Pivac, čak i u slučaju da nastupe samostalno s ponudom, ostati u snažnom savezu s Kraš-ESOP-om.

Međutim, i taj će se scenarij trebati potvrditi na dulje staze. Za sada je, dakle, sve otvoreno, Zagrebačka burza odavno nije živjela u ovakvom, filmskom scenariju punom neizvjesnosti, nepoznanica i ulagačkog testosterona, ukratko svemu što je cijenu dionice i vrijednost kompanije udvostručilo u samo osam radnih dana. Možda još danas ili sutra navečer doznamo ime “trećeg čovjeka”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik