"100 najvećih": Rangirane kompanije kojima upravljaju žene ostvarile su 816,9 miliona KM izvoza

Bez autora
Sep 17 2019

Vodeći privredni događaj "100 najvećih u BiH" odnosno 32. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH, bit će održana 18. septembra u Sarajevu.Kako je na konferenciji za novinare kazala Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH, ove godine na rang-listama 100 najvećih po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka našlo se 797 velikih, srednjih i malih kompanija. Primjetno je da se izvoz iz godine u godinu povećava, kao i ukupan prihod rangiranih kompanija koji je ove godine premašio 32 milijarde KM.

Vodeći privredni događaj "100 najvećih u BiH" odnosno 32. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH, bit će održana 18. septembra u Sarajevu.

Kako je na konferenciji za novinare kazala Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH, ove godine na rang-listama 100 najvećih po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka našlo se 797 velikih, srednjih i malih kompanija.

- Primjetno je da se izvoz iz godine u godinu povećava, kao i ukupan prihod rangiranih kompanija koji je ove godine premašio 32 milijarde KM. Nije zanemariva ni ukupna dobit svih rangiranih koja je u prošloj godini iznosila 1,7 milijardi KM. Ove godine na rang-listama su se našle 332 kompanije koje nisu bile rangirane prošle godine, kazala je Ahmetspahić-Fočo, dodajući da ovogodišnja dodjela priznanja ima regionalni karakter.

Svoje mjesto i ove godine su na rang-listama našle i kompanije u čijim upravljačkim strukturama su žene.

- Od ukupnog broja rangiranih firmi, njih 17 posto vode žene. Rangirane kompanije u 100 najvećih u BiH kojima upravljaju žene u prošloj godini inkasirale su 292 miliona dobiti ili 43 posto više nego godinu ranije. Također su ostvarile 816,9 miliona KM izvoza, što je povećanje za tri posto u odnosu na godinu prije, istakla je Ahmetspahić-Fočo.,

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH koja je suorganizator "100 najvećih", kazao je da mu je zadovoljstvo kada vidi da je u ovoj teškoj političkoj situaciji ipak ostvaren izvoz od 12,2 milijarde KM, te da su rangirane kompanije za 100 najvećih od toga ostvarile izvoz od 6,8 milijardi KM.

Belma Sekavić-Bandić, članica Uprave Addiko banke, naglasila je kako Addiko banka podržava i nastaviće podržavati projekte koji motiviraju druge i koji slave uspjehe u privredi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik