Istraživačima podrška od 2,4 miliona dinara - Novi program Fonda za inovacionu delatnost

Bez autora
Sep 17 2019

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije Vladimir Popović prisustvovao je danas u Naučno-tehnološkom parku „Beograd“ predstavljanju novog programa Fonda za inovacionu delatnost – "Dokaz koncepta".Popović je objasnio da je "Dokaz koncepta" nova usluga za istraživače iz naučnoistraživačkih organizacija, kroz koju se pruža mentorska i finansijska podrška u iznosu do 2.400.000 dinara za utvrđivanje nastanka novog proizvoda, procesa ili tehnologije sa komercijalnim potencijalom. On je ukazao na to da program pruža nove mogućnosti za naučnoistraživačke organizacije u vezi sa transferom tehnologija i stvaranjem gotovih proizvoda na kraju tog celog puta.

Istraživačima podrška od 2,4 miliona dinara - Novi program Fonda za inovacionu delatnostDržavni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije Vladimir Popović prisustvovao je danas u Naučno-tehnološkom parku „Beograd“ predstavljanju novog programa Fonda za inovacionu delatnost – "Dokaz koncepta".

Popović je objasnio da je "Dokaz koncepta" nova usluga za istraživače iz naučnoistraživačkih organizacija, kroz koju se pruža mentorska i finansijska podrška u iznosu do 2.400.000 dinara za utvrđivanje nastanka novog proizvoda, procesa ili tehnologije sa komercijalnim potencijalom.

On je ukazao na to da program pruža nove mogućnosti za naučnoistraživačke organizacije u vezi sa transferom tehnologija i stvaranjem gotovih proizvoda na kraju tog celog puta.

Direktor Fonda za inovacionu delatanost Ivan Rakonjac naveo je da je cilj pomenutog programa da se utvrde tehničke karakteristike i tržišna primena proizvoda, procesa ili tehnologije.

Fond je danas objavio i novi, četvrti po redu, javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, koji su namenjeni malim i srednjim preduzećima za usluge naučnoistraživačkih organizacija kako bi rešili tehnički ili tehnološki problem na koji nailaze u svom poslovanju.

Sredstva u iznosu od 120.000.000 dinara za realizaciju ova dva poziva opredeljena su u okviru budžeta Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“ (na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom).

U okviru panela „Od istraživanja ka tržištu“ govorili su i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović, vršilac dužnosti  direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić i redovni profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu i osnivač kompanije „EON plus“ Nikola Nikačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik