Slovenci traže radnike iz Srbije na sajmovima zapošljavanja

Bez autora
Sep 17 2019

Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće 19. i 26. septembra sajmove zapošljavanja u Beogradu i Nišu, na kojima će poslove ponuditi skoro 30 slovenačkih poslodavaca.To je rezultat Sporazuma između Vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji čije je sprovođenje startovalo početkom ovog meseca, kao i Protokola o sprovodenju tog sporazuma. Ti sajmovi biće mogućnost da se oni koji traže posao, a žive u Srbiji, sretnu sa poslodavcima iz Slovenije i na taj način se direktno povežu.

Slovenci traže radnike iz Srbije na sajmovima zapošljavanjaZavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće 19. i 26. septembra sajmove zapošljavanja u Beogradu i Nišu, na kojima će poslove ponuditi skoro 30 slovenačkih poslodavaca.

To je rezultat Sporazuma između Vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji čije je sprovođenje startovalo početkom ovog meseca, kao i Protokola o sprovodenju tog sporazuma.

Ti sajmovi biće mogućnost da se oni koji traže posao, a žive u Srbiji, sretnu sa poslodavcima iz Slovenije i na taj način se direktno povežu.

Preduzeća koja učestvuju ove godine objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u određenim privrednim delatnostim, navodi se u saopštenju slovenačkog zavoda.

Među kompanijama koje će učestvovati na sajmu su Krka, Lek, UKC Ljubljana, Revoz, koncern Kolektor, Spar Slovenija, Poslovni sistem Merkator...

Na sajmovima u Beogradu i Nišu biće prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a od kojih će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu Srbije i Slovenije.

Za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji.

Inače, međudržavni sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji donosi organizovaniji i uređeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zaposlenje radnika iz BIH, što znači veću pravnu sigurnost radnika, navodi se u saopštenju.

Postupak izbora radnika počeće na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji će Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje prijaviti slobodno radno mesto, dok će se obaveštenje o njemu i izbor kandidata obavljati u Srbiji. Izdavanje radne dozvole zatražiće slovenacki poslodavac, koji će takođe pokriti troškove postupka izdavanja dozvole.

Radna dozvola će biti izdata na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu će radnici morati da dobiju posebno. Prošle godine, slovenački zavod za zapošljavanje izdao je više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, i to predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti.

Najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i u prerađivačkim delatnostima.

Državljani Srbije su se prošle godine u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari. Slovenački poslodavci su ove godine najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u prerađivačkoj delatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače...

Na najavljenim sajmovima će, pored rukovodstva Zavoda i saradnika koji rade u oblasti zapošljavanja stranaca u Sloveniji i saradnje s poslodavcima, učestvovati i predstavnici slovenačkog Ministarstva za rad i Direktorata za tržište rada i zapošljavanje.

Detaljnije informacije o izlagačima koji učestvuju na sajmu mogu se naći na sajtu http://www.posaousloveniji.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik