Uzgojio više od 10 tona bundeva

Bez autora
Sep 18 2019

Poljoprivrednik Senad Aganović iz Sanskog Mosta najveći je proizvođač bundeva na tom području, a trenutno zbraja prinose od preko 10 tona ove poljoprivredne kulture. Ističe da je ova godina bila veoma povoljna za uzgoj i rast bundeva s obzirom na to da je tokom maja bilo dosta padavina i vlage, a da je kasnije bilo sunčano i stabilno vrijeme, koje odgovara vegetativnom razvoju ovih plodova. Prema njegovim riječima, pojedini primjerci bundeva prave su grdosije i teži su od 30 kilograma. Iako uzgaja više vrsta te kulture, Aganović ističe da su posebno tražene i na cijeni bijele bundeve ili budimke, koje se za jelo mogu pripremiti na više različitih načina.

Uzgojio više od 10 tona bundevaPoljoprivrednik Senad Aganović iz Sanskog Mosta najveći je proizvođač bundeva na tom području, a trenutno zbraja prinose od preko 10 tona ove poljoprivredne kulture.

Ističe da je ova godina bila veoma povoljna za uzgoj i rast bundeva s obzirom na to da je tokom maja bilo dosta padavina i vlage, a da je kasnije bilo sunčano i stabilno vrijeme, koje odgovara vegetativnom razvoju ovih plodova.

Prema njegovim riječima, pojedini primjerci bundeva prave su grdosije i teži su od 30 kilograma. Iako uzgaja više vrsta te kulture, Aganović ističe da su posebno tražene i na cijeni bijele bundeve ili budimke, koje se za jelo mogu pripremiti na više različitih načina.

"Najjednostavniji je isjeći je na veće komade i staviti u peć, a dobro pečena bundeva je tako ukusna da se malo šta može porediti s njom. Također, ništa manje ukusna nije ni pita koja se može napraviti, a to znaju sve dobre domaćice", objašnjava Aganović.

Dodaje da svoje plodove uzgaja na potpuno prirodan način, bez upotrebe pesticida ili drugih hemijskih preparata, te ih plasira na gradskoj pijaci u Sanskom Mostu, gdje ima svoj štand, ili na kućnom pragu.

Ova porodica se već generacijama tradicionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a po svome pretku Hašimu, koji je u prošlosti bio poznati poljoprivrednik, često ih nazivaju Hašimovići.

Osim bundeva, na više od tri hektara plodnog zemljišta u naselju Krkojevci, proizvode i brojne druge povrtarske kulture, kao i žitarice te stočnu hranu, s obzirom na to da uzgajaju i muzna grla.

"Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali se moraju dobro zasukati rukavi. Na mom gazdinstvu angažovana je cijela porodica, a po potrebi zovem i sezonske radnike. Radi se o potpuno prirodnoj i organskoj proizvodnji. Kupci to znaju prepoznati, tako da nemamo problema sa plasmanom proizvoda, jer ljudi žele da jedu zdravu i provjerenu hranu", kaže ovaj vrijedni sanski poljoprivrednik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik