Uručeni ugovori za projekte ekonomskog osnaživanja žena

Bez autora
Sep 18 2019

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević uručio je u ime potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović ugovore za realizaciju projekata iz oblasti ekonomskog osnaživanja žena za 12 lokalnih samouprava i četiri udruženja. Ugovori su uručeni predstavnicima opština Požarevac, Nova Varoš, Svrljig, Kraljevo, Kragujevac, Vranje, Vlasotince, Bačka Palanka, Kuršumlija, Raška, Blace, Bečej, a podržana su i četiri udruženja i to Žene na prekretnici, Fond B 92, Udruženje žena Kolubarskog okruga i Zrenjaninski edukativni centar. Lakićević je precizirao da je za 12 opština i gradova opredeljeno šest miliona dinara, a da su za četiri organizacije odobreni projekti u ukupnoj vrednosti od 13 miliona dinara.

Uručeni ugovori za projekte ekonomskog osnaživanja ženaDržavni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević uručio je danas, u ime potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, ugovore za realizaciju projekata iz oblasti ekonomskog osnaživanja žena za 12 lokalnih samouprava i četiri udruženja.

Ugovori su uručeni predstavnicima opština Požarevac, Nova Varoš, Svrljig, Kraljevo, Kragujevac, Vranje, Vlasotince, Bačka Palanka, Kuršumlija, Raška, Blace, Bečej, a podržana su i četiri udruženja i to Žene na prekretnici, Fond B 92, Udruženje žena Kolubarskog okruga i Zrenjaninski edukativni centar.

Lakićević je precizirao da je za 12 opština i gradova opredeljeno šest miliona dinara, a da su za četiri organizacije odobreni projekti u ukupnoj vrednosti od 13 miliona dinara.

On je istakao da će ova sredstva pomoći lokalnim samoupravama da unaprede rodnu ravnopravnost, i dodao da toga neće biti ako se ne radi više u lokalnim zajednicama.

Na republičkom nivou stanje je bolje, umrežavamo se i donosimo zakone i strategije, ali moramo ojačati aktivnosti na lokalu, poručio je državni sekretar i najavio da se neće stati na ovome, već će naredne godine biti raspisan novi konkurs.

Prema njegovim rečima, odobreni projekti doprineće da stotine žena unapredi znanja i veštine i tako povećaju konkurentnost na tržištu.

Lakićević je ukazao na to da se projekti realizuju u okviru programa „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji zajednički sprovode Koordinaciono telo i Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku EU.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima Delegacije EU u Srbiji i UN Women na tome što su prepoznale i podržale napore usmerene u tom pravcu.

Nastavljamo da radimo zajedno kako bi osnažili lokalne mehanizme i pružili podršku ženama, poručio je državni sekretar.

Uručenju ugovora prisustvovale su i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar i zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Blerta Cela.

Norčić Štamcar je rekla da će izabrani projekti doprineti unapređenju ekonomskog položaja žena i jačanju rodne ravnopravnosti koja je jedna od osnovnih evropskih vrednosti i imperativ za privredni rast i društvenu koheziju.

Ona je naglasila da EU ostaje najveći donator u Srbiji i nastaviće da bude partner u svim inicijativama za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje ekonomskog položaja žena.

Cela je ukazala na to da su u Srbiji, ali i drugim zemljama, žene nedovoljno prisutne na tržištu rada i da je prisutan rodni jaz, uprkos tome što one podnose više tereta i oko obaveza u porodici.

Ona je ocenila da je primetno da su Vlada Srbije i građani snažno opredeljeni za to da se situacija promeni kroz ostvarivanje ciljeva razvoja i posvećenost Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost i globalnim platformama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik