Do kraja nedelje novi Ipard konkurs

Bez autora
Sep 18 2019

Novi, šesti javni poziv za program Ipard trebao bi da bude raspisan do kraja ove nedelje, potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.Prema informacijama sa sajta Uprave za agrarna plaćanja, za sve investicije na ovom konkursu opredeljeno je oko 4,7 milijardi dinara. Reč je o konkursu iz mere koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, a pozivom je obuhvaćena i nabavka traktora i poljoprivredne mehanizacije.

Do kraja nedelje novi Ipard konkursNovi, šesti javni poziv za program Ipard trebao bi da bude raspisan do kraja ove nedelje, potvrdio je za „Politiku” ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prema informacijama sa sajta Uprave za agrarna plaćanja, za sve investicije na ovom konkursu opredeljeno je oko 4,7 milijardi dinara.

Reč je o konkursu iz mere koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava („Mera 1”), a pozivom je obuhvaćena i nabavka traktora i poljoprivredne mehanizacije. Posle ovog javnog poziva u oktobru bi trebalo da bude raspisan i konkurs za takozvanu „Meru 3”, koja se odnosi na prerađivačku industriju i marketing proizvoda u sektoru ribarstva čija će vrednost biti oko 3,6 milijardi dinara.

Portal „Agrosmart” navodi da su aktuelnoj pripremi novih pravilnika prethodile izmene programa Ipard. U poslednjoj ovogodišnjoj izmeni promenjena je lista prihvatljivih troškova i ubačeni su novi sektori – jaja i grožđe, što znači da će prvi put za evropski novac moći da konkurišu živinari, a najverovatnije i proizvođači vina. O novim uslovima koje će morati da ispune znaće se bliže kada bude raspisan javni poziv.

Portal navodi da izmenjena pravila pogoduju i proizvođačima povrća. U okviru „Mere 1” do sada su mogli da konkurišu proizvođači s kapacitetom do 50 hektara zemlje, a granica je sada podignuta na 100 hektara, tako da će poziv, kako se najavljuje, važiti i za najveće povrtare. Izmena ima i kod rasadničke proizvodnje voća i vinove loze.

Kako je za naš list rekla Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja, urađeni su novi pravilnici i procedure i uprošćen deo dokumentacije koju podnosioci zahteva treba da dostave.

Ona ističe i da je smanjena forma biznis plana koja je za one koji su konkurisali možda bila i najkomplikovaniji dokument.

U okviru Ipard konkursa („Mera 1” i „Mera 3”) do sada je stiglo 736 zahteva, a najviše za kupovinu traktora. Prema ranijim informacijama, proceduru konkurisanja za bespovratni novac i dalje prate problemi s kojom su se suočavale sve države. I pored toga što postoji veliki broj konsultantskih kuća, često su zahtevi podnosilaca nepotpuni i zahtevaju dopune, što usporava proces obrade. Prema iskustvu uprave, najčešći je problem s biznis planovima.

– S obzirom na to da je Ipard nova mera u Srbiji, to su „dečje bolesti” koje su prošle sve države pa moramo i mi sve zajedno da prođemo. Organizujemo obuke za konsultante i za poljoprivrednike kako bismo im pružili što više potrebnih informacija – rekla je Petrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik