Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa!

Bez autora
Sep 19 2019

Srpski tajkun Nebojša Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa koji je već ranije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da ih kupe od njih! Informacija je to kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala. Znajući da je posrijedi ulagač s portfeljem većim od 5,2 milijarde eura, jasnija je ekonomska (ne)logika otkupa precijenjenih dionica u okolnostima u kojima Šaranović ne može doći do kontrolnog udjela. Fond je orijentiran na tržište središnje i istočne Europe i očito je angažirao upućene lokalne igrače. U travnju je već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje na međunarodno tržište.

Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa!Srpski tajkun Nebojša Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa koji je već ranije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da ih kupe od njih! Informacija je to kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala.

Znajući da je posrijedi ulagač s portfeljem većim od 5,2 milijarde eura, jasnija je ekonomska (ne)logika otkupa precijenjenih dionica u okolnostima u kojima Šaranović ne može doći do kontrolnog udjela. Fond je orijentiran na tržište središnje i istočne Europe i očito je angažirao upućene lokalne igrače.

U travnju je već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje na međunarodno tržište. Prisutni su i u Srbiji gdje su ušli ulaganjem u „greenfield“ investiciju stvaranja United Groupa, no taj su udio prodali kako bi kupili grupu Danube Foods koja objedinjava nekoliko prehrambenih proizvođača: Imlek, Bambi i vodu Knjaz Miloš. Onda su prodali i Imlek i vodu te preuzeli Medigoup - najveću privatnu zdravstvenu instituciju u Srbiji. Njihov interes za Kraš nije novost, već su ih spominjali kao potencijalnog kupca. S obzirom na njihov „modus operandi“ nepoznanica je samo koliko će se dugo zadržati.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković reagirala je, prilično uznemirena tvrdnjama, te poručila da nije imala apsolutno nikakav kontakt s MID Europom.

 - Jedan put stigao je službeni dopis od njih na mail Kraša, tražili su klasičan poslovni sastanak na legitiman način, nakon što su u Srbiji preuzeli Bambi. Sastali smo se prije više od četiri godine, 21. svibnja 2015. u 11.45 sati i otad nije bilo nikakvog kontakta s njima. A ni tada nisu ništa nudili, to je bio klasičan poslovni razgovor. Izvor je loše upućen i našao je najjaču, a ne najslabiju kariku – precizirala je M. Vidaković.

Kako smo se uspjeli raspitali, ni tvrtka Pivac nije kontaktirala s MID Europom, a i osobe koje su u komunikaciji sa srpskim investitorom prenose da on tvrdi kako kupuje za sebe.

Da podsjetimo, u proteklih je nekoliko dana ciparska korporacija N. Šaranovića otkupila dionice Kraša u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna iako ga ne može kontrolirati čak i da kupi sve dionice koje nisu u vlasništvu Braće Pivac i radnika udruženih u tvrtku Kraš ESOP. Po cijeni dvostruko većoj od realne procjene.

Postavljalo se pitanje radi li to jer mu vlasništvo jamči izravan ulazak na tržište Europske unije, kontrolu nad tradicionalnim Kraševim brendovima koji su cijenjeni na srpskom tržištu ili je posrijedi – nešto treće. Kao MID Europa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik