Srbija postaje distributivni centar za indonežansku robu?

Bez autora
Sep 19 2019

Ekonomija Indonezije je u usponu, zemlja ima potencijal da do 2030. postane šesta ekonomska sila sveta, a indonežanski privrednici zainteresovani su da unaprede saradnju sa srpskom poslovnom zajednicom, ulažu i realizuju zajedničke aranžmane, kao i da Srbija postane distributivni centar za indonežansku robu, istaknuto je na poslovnom forumu Srbija-Indonezija.Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović vidi značajan potencijal za veću ekonomsku saradnju sa Indonezijom imajuću u vidu i sporazume o slobodnoj trgovini i preferncijale Srbije sa Evropskom unijom, regionom CEFTA, Rusijom, Kinom, Amerikom...

Srbija postaje distributivni centar za indonežansku robu?Ekonomija Indonezije je u usponu, zemlja ima potencijal da do 2030. postane šesta ekonomska sila sveta, a indonežanski privrednici zainteresovani su da unaprede saradnju sa srpskom poslovnom zajednicom, ulažu i realizuju zajedničke aranžmane, kao i da Srbija postane distributivni centar za indonežansku robu, istaknuto je na poslovnom forumu Srbija-Indonezija u Privrednoj komori Srbije.

Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović vidi značajan potencijal za veću ekonomsku saradnju sa Indonezijom imajuću u vidu i sporazume o slobodnoj trgovini i preferncijale Srbije sa Evropskom unijom, regionom CEFTA, Rusijom, Kinom, Amerikom...

„Srbija i Indonezija gaje dobre političke odnose što je dobar signal za poslovni svet i razvijanje naših ekonomskih odnosa. Indonežanski privrednici zainteresovani su da ulažu u Srbiji. Oblasti u kojima postoji najveći potencijal za saradnju jesu prehrambena industrija, IKT, digitalizacija“, rekao je Vesović na otvaranju foruma.

Podseća da je Indonezija svetski poznat proizvođač i izvoznik palminog ulja, kaučuka, kafe, kakaa i začina, papira, što, takođe, može biti potencijal za našu privredu ukoliko Indonežani odluče da u Srbiji otvore distributivne centre.

Prema Vesovićevim rečima, Srbija je poslednjih godina mnogo uložila u razvoj putne infrastrukture, a sada je na redu razvoj železničke infrastrukture, koji će biti od velikog značaja za razvoj trgovinske saradnje i sa privrednicima Indonezije.

„Indonezija ima razvijenu ekonomiju, ona je bila jedna od retkih zemalja koja nije bila pogođena svetskom ekonomskom krizom 2008. godine. Takva Indonezija je vrlo poželjan partner Srbiji, i PKS podržava sve napore usmerene na unapređenje ekonomske saradnje“, istakao je on.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Indonezije prošle godine iznosila je nešto više od 72 miliona evra, a predstavnici indonežanske delegacije ocenili su da je današnji poslovni forum prvi korak ka uspostavljanju bolje saradnje.

Privredna komora Srbije i Privredna komora Indonezije potpisale su Memorandum o saradnji sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti usmerenih na unapređenje ekonomskih veza.

Predstavnik Privredne komore Indonezije Aleksandar Jahja Datuk naveo je da je cilj posete Srbiji produbljivanje ekonomskih odnosa između dve zemlje i razmena informacija o mogućnostima investiranja u Srbiji. Najavio je da će po povratku u Indoneziju organizovati seminare za tamošnju poslovnu zajednicu kako bi se privrednici bolje informisali o uslovima poslovanja u Srbiji.

Ambasador Indonezije u Srbiji Mohamad Čandra Vidja Juda kazao je da se ove godine obeležava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Indonezije i dodao da će povodom toga biti organizovano niz aktivnosti, a jedna od njih je i sajam privrede u oktobru u Beogradu, za koji se prijavilo 38 privrednika iz Srbije.

Spoljnotrgovinska saradnja između Srbije i Indonezije za šest meseci 2019. godine dostigla je oko 30 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 1,7 miliona evra, a uvoz 27,8 miliona evra robe.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano pet aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Indonezije, a bave se delatnostima - trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, usluge smeštaja i ishrane, i administrativne i pomoćne uslužne delatnosti.

Na nivou dve države u ranijem periodu potpisano je 11 međudržavnih sporazuma.

U privrednoj delegaciji Indonezije bili su predstavnici 14 indonežanskih kompanija i institucija zainteresovanih za saradnju sa srpskim partnerima u oblasti IKT, energetike i rudarstva, međunarodne trgovine, tekstilne i prehrambene industrije, nekretnina i usluga.

Nakon plenarnog dela Poslovnog foruma održani su bilateralni susreti srpskih privrednika sa članovima indonežanske delegacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik