Pušten u rad do sada najveći vetropark u Srbiji

Bez autora
Sep 19 2019

Još jedan vetropark u Srbiji pušten je u rad. Do sada najveći vetropark "Kovačica" smešten je između Debeljače i Crepaje nadomak Kovačice. Izraelski investitor "Enlajt" u taj posao u Srbiji uložio je 189 miliona evra. Vetropark "Kovačica", farma vetrenjača, prostire se na 3.711 hekara. Ima 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata. To je najveći do sada vetropark, jer će strujom moći da snabdeva čak 68.000 domaćinstva. Ovoj projekt je veoma značajan ne samo zbog energetske sigurnosti, već i zbog smanjenja emisije štetnih gasova. Emisija ugljendioksida u atmosferu biće manja za 250.000 tona godišnje.

Pušten u rad do sada najveći vetropark u SrbijiJoš jedan vetropark u Srbiji pušten je u rad. Do sada najveći vetropark "Kovačica" smešten je između Debeljače i Crepaje nadomak Kovačice. Izraelski investitor "Enlajt" u taj posao u Srbiji uložio je 189 miliona evra.

Vetropark "Kovačica", farma vetrenjača, prostire se na 3.711 hekara. Ima 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata.

To je najveći do sada vetropark, jer će strujom moći da snabdeva čak 68.000 domaćinstva.

Ovoj projekt je veoma značajan ne samo zbog energetske sigurnosti, već i zbog smanjenja emisije štetnih gasova. Emisija ugljendioksida u atmosferu biće manja za 250.000 tona godišnje.

Inače, ovo je peti vetropark u našoj zemlji. Biće još četiri, tri se grade, a jedan EPS-ov kod Kostolca je u pripremi.

Ove investicije su veoma važne, jer će naša zemlja zahvaljujući energiji iz vetra uspeti da ispuni obaveze u obezbeđivanju čiste energije koja je zacrtala Evropska unija. A obavezali smo se da ćemo obezbediti 27 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik