Evropska investiciona banka spremna da finansira nove projekte u Srbiji, evo u kojim oblastima

Bez autora
Sep 19 2019

Evropska investiciona banka spremna je da podrži i finansira projekte u okviru novog investicionog ciklusa u Srbiji, koji je prema dosadašnjim procenama težak oko 12 milijardi evra.EIB se ne plaši velikih cifara, kaže direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre. Novi projekti i kreditiranje ove banke u narednom periodu mogli bi da budu vezani i za sektor turizma u Srbiji.

Evropska investiciona banka spremna da finansira nove projekte u Srbiji, evo u kojim oblastimaEvropska investiciona banka (EIB) spremna je da podrži i finansira projekte u okviru novog investicionog ciklusa u Srbiji, koji je prema dosadašnjim procenama težak oko 12 milijardi evra. EIB se ne plaši velikih cifara, kaže direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Novi projekti i kreditiranje ove banke u narednom periodu mogli bi da budu vezani i za sektor turizma u Srbiji.

Banka je spremna, kaže Negre za Tanjug, da sasluša državu u vezi svih projekata a posebno ukazuje na razgovore sa nadležnima oko finansiranja razvoja železničke infrastrukture, državnih i lokalnih puteva, digitalizacije u školstvu...

"Mi smo najveća međunarodna finansijska institucija na svetu. Naše godišnje aktivnosti su oko 60 milijardi evra. Nema velikog projekat u Evropi i šire koji se nije realizovao bez naše pomoći, tako da smo tu da saslušamo i pomognemo", kaže Negre.

Ističe da isplate banke za postojeće projekte u našoj zemlji teku dobro i podseća da je nedavno potpisano finansiranje za izgradnju autoputa između Niša i Merdara. Negre ocenjuje da je reč o projektu koji će doprineti privrednom razvoju tog dela Srbije.

Pored 100 miliona evra iz kredita EIB za ovu deonicu, potpisano je i 40 miliona evra donacije. Da bi uopšte došlo do realizacije projekta na terenu, potrebno ih je dobro pripremiti, ukazuje Negre.

"Do sada smo ove godine u Srbiji potpisali preko 50 miliona samo bespovratnih sredstava što za investicije što za pomoć pripremanju projekata da bi oni mogli da se realizuju na dobroj osnovi".

Kada je reč o predstojećim projektima, novac banke biće uložen u putnu infrastrukturu ali i vodovod, kanalizaciju, infrastrukturu na lokalu.

Novih 50 miliona evra ide za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama, kao i 10 miliona bespovratne pomoći u istu svrhu, a novih 22 miliona opredeljeno je za lokalne samouprave kako bi se gradila i uredila obdaništa, škole, domovi zdravlja, lokalni putevi...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik