Bh. firmama trebaju predstavništva u Turskoj

Bez autora
Sep 29 2019

Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, prilike, šanse i izazovi naziv je panela koji je drugi dan Sarajevo Halal Sajma, okupio veliki broj učesnika. Kako se moglo čuti, tržište Republike Turske je ogromno i velika je prilika za bh. kompanije da prošire svoje poslovanje, prodube saradnju i pronađu nove poslovne partnere. Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić podsjetio je ovom prilikom da Ugovor o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom imamo od 2003, dodajući da postoje efekti njegove primjene, ali i da je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini parafiran u maju ove godine u Ankari i sada treba da se ratifikuje.

Bh. firmama trebaju predstavništva u TurskojUgovor o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, prilike, šanse i izazovi naziv je panela koji je jučer, drugi dan Sarajevo Halal Sajma, okupio veliki broj učesnika.

Benefiti

Kako se moglo čuti tokom panela, tržište Republike Turske je ogromno i velika je prilika za bh. kompanije da prošire svoje poslovanje, prodube saradnju i pronađu nove poslovne partnere.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić podsjetio je ovom prilikom da Ugovor o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom imamo od 2003, dodajući da postoje efekti njegove primjene, ali i da je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini parafiran u maju ove godine u Ankari i sada treba da se ratifikuje.

- Stari, odnosno važeći ugovor obuhvatio je odredbe trgovine robom, odnosno gotovo 99 posto robe i imali smo sporazum, ja mislim najbolji na svijetu od svih zemalja koje ga imaju sa Republikom Turskom. Međutim, te pogodnosti koje su date tim sporazumom mi smo u pravom smislu tek počeli koristiti posljednjih devet, deset godina. Tako je pokrivenost 2009. bila 2,5 posto, a 2017. smo došli na 58 posto, kazao je Salić.

BiH je što se tiče Republike Turske kroz Ugovor o slobodnoj trgovini jedna zaštićena država koja od toga ima velike benefite.

- Mnoge kompanije su to iskoristile, ali još postoji dosta prostora, kazao je Vedad Halilović, predsjednik Udruženja Halal-industrije, dodajući da za veće rezultate bh. kompanije moraju imati svoja predstavništva u Turskoj.

Prema riječima Mirsada Jašarspahića, potpredsjednika Privredne komore FBiH, vrlo je važno da BiH ovim sporazumom ima otvorena vrata na jedno ovako ogromno tržište.

Tenderi

- Novina ugovora koji je potpisan u maju jeste da će, kada on bude ratifikovan, bh. kompanije moći bez problema da se javljaju na tendere u Turskoj, kazao je Jašarspahić.

Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije BIMAL, istakao je da je Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske prilika prvenstveno za bh. kompanije da osvoje i svoje proizvode izruče na ovo ogromno tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik