U januaru novi pravilnici za rad turističkih agencija

Bez autora
Sep 29 2019

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će u januaru biti doneta dva pravilnika koja će regulisati rad turističkih agencija, kako bi se obezbedila veća zaštita domaćih putnika i turista.Ljajić je na dodeli priznanja "Izuzetne destincije Evrope – EDEN Srbija 2019" u Starom dvoru rekao da će prema tim dokumentima turističke agencije biti podeljene na četiri kategorije, u okviru kojih će svaka imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita. On je najavio da će sredinom sledeće godine u primeni biti e-turizam, kao centralni informacioni sistem u oblasti turizma i ugostiteljstva, uz pomoć kojeg ćemo imati realnu sliku broja ugostitelja i turista.

U januaru novi pravilnici za rad turističkih agencijaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će u januaru biti doneta dva pravilnika koja će regulisati rad turističkih agencija, kako bi se obezbedila veća zaštita domaćih putnika i turista.

Ljajić je na dodeli priznanja "Izuzetne destincije Evrope – EDEN Srbija 2019" u Starom dvoru rekao da će prema tim dokumentima turističke agencije biti podeljene na četiri kategorije, u okviru kojih će svaka imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita.

On je najavio da će sredinom sledeće godine u primeni biti e-turizam, kao centralni informacioni sistem u oblasti turizma i ugostiteljstva, uz pomoć kojeg ćemo imati realnu sliku broja ugostitelja i turista.

Prema njegovim rečima, ovu turističku godinu obeležilo je donošenje Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kojim je uvedeno paušalno oporezivanje ugostitelja u cilju smanjenja sive ekonomije.

Takođe, kako je dodao, godinu je obeležilo i otvaranje 15 novih hotela, od kojih su tri otvorena u Beogradu, uz napomenu da će još tri nova hotela početi sa radom u srpskoj prestonici do kraja ove ili početkom naredne godine.

On je pozvao turističke privrednike da koriste subvencije države za izgradnju hotela u banjskim mestima, dodajući da je do sada potpisano devet ugovora o dodeli sredstava, dok će do kraja godine biti potpisana još tri.

Potpredsednik Vlade je podvukao da je na rast turizma u Srbiji naročito uticala promocija naše zemlje na osam tržišta, posebno u Kini, usled čega su turisti iz ove države u prvih osam meseci ove godine na prvom mestu po broju dolazaka.

Razvoju turizma u Srbiji doprinela je i vizna liberalizacija, ocenio je Ljajić i podsetio na to da su do pre četiri godine građani 72 zemlje mogli da dođu bez viza, a danas to mogu stanovnici 92 zemlje.

Takođe, kako je napomenuo, do pre četiri godine Srbija je imala 84 direktne linije sa gradovima u svetu, dok ih danas ima 99.

On se osvrnuo i na turizam globalno, ističući da je ovogodišnji Svetski dan turizma posvećen zapošljavanju u toj oblasti.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin najavio je da u oktobru Evropska unija sa našom zemljom priprema novi program za razvoj turizma u istočnoj Srbiji, zašta će Unija izdovojiti 15 miliona evra.

Hudolin je objasnio da su neki od projekata koji će biti obuhvaćeni programom - obnova Smederevske tvrđave, Tvrđave Fetislam, ali i podržavanje mladih privrednika koji se bave turizmom.

On je podsetio na to da je EU u prethodnoj deceniji, zajedno sa Vladom Srbije, kroz razvojne programe, uložila približno 10 miliona evra, ali i da je obnovu Golubačke tvrđave pomogla sa osam miliona evra.

Dodelu priznanja "Izuzetne destinacije Evrope – EDEN Srbija 2019" organizuje Turistička organizacija Srbije povodom Svetskog dana turizma.

Nagradu za izuzetnu destinaciju Evrope u Srbiji za 2019. godinu dobila je Kuršumlija, dok su za prateće destinacije izabrani Pećinci i Kruševac.

Nagrađene destinacije dobijaju mogućnost za povećanje međunarodne promocije, učešćem u radu Nacionalne i evropske EDEN mreže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik