Vrijednost uvoza mesa 25 puta veća od izvoza

Bez autora
Oct 02 2019

Za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno skoro 198 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio osam miliona maraka.Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje prema kojima je od januara do kraja avgusta na domaće tržište stiglo 40,34 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inostrana tržišta plasirano svega 2,53 miliona kilograma mesa. Iz toga proizilazi da na svaki izvezeni kilogram, uvezemo 16 kilograma mesa.

Vrijednost uvoza mesa 25 puta veća od izvozaZa osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno skoro 198 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio osam miliona maraka.

Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je od januara do kraja avgusta na domaće tržište stiglo 40,34 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inostrana tržišta plasirano svega 2,53 miliona kilograma mesa.

Iz toga proizilazi da na svaki izvezeni kilogram, uvezemo 16 kilograma mesa.

U istom periodu prošle godine u BiH je uvezeno 37,84 miliona kilograma mesa, dok je izvezeno 6,71 milion kilograma mesa i jestivih klaoničkih proizvoda.

Podaci UIO pokazuju da je u ovoj godini na domaće trpeze iz inostranstva mahom stizala govedina iz Italije, Holandije i Poljske, te svinjetina iz Danske, Holandije i Mađarske. Piletina i ostalo meso peradi uglavnom se uvozilo iz regiona, odnosno Srbije i Hrvatske.

Kada je riječ o plasmanu mesa proizvedenog na domaćim farmama, prednjači meso peradi koje je uglavnom plasirano u Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju. Za razliku od pilećeg i mesa ostale peradi, najmanje je izvezeno ovčijeg mesa i govedine i to u Ujedinjene Arapske Emirate, dok izvoza svinjskog mesa nije ni bilo.

Vlasnik firme “Živanić DS” Desimir Živanić ističe za “Glas Srpske” da je uvoz odavno potopio domaću proizvodnju te da su mnogi proizvođači pilećeg mesa digli ruke od tog posla.

- Jačanje domaće proizvodnje očigledno nikome nije u interesu. Smanjili smo proizvodnju deset puta. Naše meso koliko god bilo kvalitetno nije konkurentno na tržištu, jer se na domaće tržište uvozi meso koje je dva i po puta jeftinije, a proizvedeno je na zapadu uz izuzetno dobre subvencije. Naša proizvodnja je tako mnogo skuplja i nikakvu računicu nemamo - kazao je Živanić i dodao da njegovo preduzeće dnevno proizvodi svega oko deset tona piletine.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže za “Glas Srpske” da su domaći proizvođači odavno u nezavidnom položaju.

- Nelojalna konkurencija guši domaću proizvodnju. Sumnjivo meso iz uvoza se prodaje po dampinškim cijenama i nemoguće je da mi budemo konkurentni. Osnovna cijena svinjskog mesa nije realna, nas su šverceri doveli u situaciju da je kilogram prasetine žive vage dvije i po marke. Tu nikakve  računice nema i sve se radi bez ikakve kontrole i uvoz i prodaja - upozorio je Maljčić.

Rok trajanja

Mišo Maljčić naglašava da je meso jedina roba koja stiže i prodaje se bez roka trajanja.

- Svježe meso nema roka upotrebe. Definisano je kao da meso ne može da propadne i ko me demantuje, javno ću se izviniti. Kad počne da propada i da se kvari ide u preradu i to se nažalost tako radi. Ne znam kako je uz sve to domaći poljoprivrednik opstao i do sada - rekao je Maljčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik