EBRD: Kredit od 72 miliona evra za novu deponiju u Beogradu

Bez autora
Oct 02 2019

Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila je danas da će obezbediti 72,25 miliona evra kredita za izgradnju novih objekata za upravljanje čvrstim otpadom na beogradskoj deponiji Vinča. Otpad koji se na beogradskoj deponiji u Vinči gomilao preko 40 godina biće očišćen, a na istom mestu biće izgrađeni novi objekti za upravljanje čvrstim otpadom zahvaljujući zajedničkom ulaganju međunarodnih kreditora, navodi se u saopštenju EBRD-a. Ova institucija će za učesnike projekta urediti sindikovani kredit od 35 miliona evra, a mobilisaće i 21 milion evra koncesionih sredstava koje finansira fond TaiwanICDF.

EBRD: Kredit od 72 miliona evra za novu deponiju u BeograduEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će obezbediti 72,25 miliona evra kredita za izgradnju novih objekata za upravljanje čvrstim otpadom na beogradskoj deponiji Vinča.

“Otpad koji se na beogradskoj deponiji u Vinči gomilao preko 40 godina biće očišćen, a na istom mestu biće izgrađeni novi objekti za upravljanje čvrstim otpadom zahvaljujući zajedničkom ulaganju međunarodnih kreditora”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ova institucija će za učesnike projekta urediti sindikovani kredit od 35 miliona evra, a mobilisaće i 21 milion evra koncesionih sredstava koje finansira fond TaiwanICDF.

Sredstva EBRD-a deo su šireg finansijskog paketa, u koji su uključeni i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Razvojna banka Austrije (OeEB), sa zajmovima do 72,25 miliona evra i 35 miliona evra, respektivno.

Ukupnu investiciju realizovaće kompanija "Beo Čista Energija doo", preduzeće za posebne namene koje su osnovale globalno-komunalno preduzeće SUEZ, japanski konglomerat Itochu i Marguerite Fund, panevropski investicioni fond koji investira u obnovljive izvore energije, energetiku i transport. Te tri kompanije su 2017. godine sklopile 25-godišnje javno-privatno partnerstvo (JPP) sa Gradom Beogradom s ciljem realizacije prve velike JPP infrastrukturne investicije u oblasti zaštite životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

Investicija obuhvata izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, postrojenja za građevinski otpad (CDV), sanaciju, zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije i izgradnju nove deponije u skladu sa pravilima Evropske Unije. Nova postrojenja zameniće postojeću deponiju u Vinči, u predgrađu Beograda, koja je nesanitarna i dostiže svoj maksimalni kapacitet.

Zatvaranje starog lokaliteta (koji predstavlja veliki rizik po životnu sredinu i zdravlje i po zagađenje obližnje reke Dunav) i unapređenje upravljanja čvrstim otpadom, glavni je prioritet vlade Srbije i Grada Beograda, dodaje se u saopštenju EBRD-a.

Postrojenje za proizvodnju energije će proizvoditi energiju iz otpada, čime će doprineti smanjenju zavisnosti Beograda od uglja i gasa i povećanju učešća obnovljive energije.

Postrojenja će imati kapacitet da obrađuju oko 340.000 tona komunalnog otpada, i oko 210.000 tona godišnje građevinskog otpada i otpada od rušenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik