Svetska banka pravi petogodišnji plan podrške Srbiji

Bez autora
Oct 03 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom o aktuelnim projektima koji se sprovode sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i daljoj podršci započetim reformama. Sagovornici su zaključili da u osnovi ovih reformi treba da bude povećanje rasta bruto domaćeg proizvoda i privredne aktivnosti u zemlji, pri čemu su predstavnici Svetske banke pozitivno ocenili rezultate koje je Srbija već postigla u tom domenu. Ndegva je posebno pohvalio Predlog zakona o kontroli državne pomoći, koji je upravo u skupštinskoj proceduri, kao i Predlog zakona o javnim nabavkama.

Svetska banka pravi petogodišnji plan podrške SrbijiMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom o aktuelnim projektima koji se sprovode sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i daljoj podršci započetim reformama.

Sagovornici su zaključili da u osnovi ovih reformi treba da bude povećanje rasta bruto domaćeg proizvoda i privredne aktivnosti u zemlji, pri čemu su predstavnici Svetske banke pozitivno ocenili rezultate koje je Srbija već postigla u tom domenu.

Ndegva je posebno pohvalio Predlog zakona o kontroli državne pomoći, koji je upravo u skupštinskoj proceduri, kao i Predlog zakona o javnim nabavkama.

Na sastanku je razgovarano i o zajmu razvojnog karaktera, koji je planiran za sledeću godinu, a ima za cilj ostvarenje reformskih ciljeva kroz izmenu zakonodavnog okvira i nastavak unapređenja sistema javne uprave.

Pored toga, bilo je reči i o reformi zapošljavanja u javnom sektoru, a dogovorena je i podrška Svetske banke i njenih eksperata u okviru pomenute oblasti.

U razgovoru je istaknuto da će u narednom periodu Svetska banka napraviti petogodišnji plan (2020-2024) kojim će biti definisani ciljevi i okvir kroz koji će pružiti podršku Srbiji u pomenutom periodu.

Takođe, Svetska banka će objaviti i novu agendu rasta za Srbiju, kroz koju će ukazati na potencijalne izvore rasta po sektorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik