U narednih pet godina digitalizacija 30 usluga važnih za svakodnevni život građana

Bez autora
Oct 07 2019

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović sastao se danas sa visokim zvaničnicima Svetske banke za javni sektor – Karolinom Rendon, Šihom Nagaki, Srđanom Svirčevim i Vikramom Menonom. Na redovnom sastanku sa zvaničnicima Svetske banke bilo je reči o implementaciji zajedničkog Projekta unapređenja usluga elektronske uprave, koji je prvi kapitalni projekat izgradnje digitalne infrastrukture javne uprave u Srbiji. Vlada Srbije i Kancelarija za IT i eUpravu, uz podršku Svetske banke, pristupaju sistemskoj izgradnji infrastrukture potrebne za digitalizaciju usluga javne uprave, formiranje moderne eUprave, a sve u cilju potpune transformacije javne uprave u efikasan servis građana i privrede.

U narednih pet godina digitalizacija 30 usluga važnih za svakodnevni život građanaDirektor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović sastao se danas sa visokim zvaničnicima Svetske banke za javni sektor – Karolinom Rendon, Šihom Nagaki, Srđanom Svirčevim i Vikramom Menonom.

Na redovnom sastanku sa zvaničnicima Svetske banke bilo je reči o implementaciji zajedničkog Projekta unapređenja usluga elektronske uprave, koji je prvi kapitalni projekat izgradnje digitalne infrastrukture javne uprave u Srbiji.

Vlada Srbije i Kancelarija za IT i eUpravu, uz podršku Svetske banke, pristupaju sistemskoj izgradnji infrastrukture potrebne za digitalizaciju usluga javne uprave, formiranje moderne eUprave, a sve u cilju potpune transformacije javne uprave u efikasan servis građana i privrede.

Zvaničnici Svetske banke pohvalili su brzinu reformi javne uprave koje sprovodi Kancelarija za IT i eUpravu, kao i implementaciju ovog projekta.

Jovanović je tim povodom istakao da projekat unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji, vredan 55 miliona dolara, omogućava digitalizaciju velikog broja usluga za građane.

Do kraja projekta, u narednih pet godina, planirana je potpuna digitalizacija 30 usluga važnih za svakodnevni život građana i privrede, kroz omogućavanje njihove dostupnosti putem interneta i mobilnog telefona, objasnio je on.

Takođe, kako je dodao, planirana je i izgradnja kompletne infrastrukture eUprave spremne za digitalizaciju svih usluga.

Prema njegovim rečima, dodatnih 120 usluga, koje u najvećoj meri utiču na život građana, biće detaljno snimljene i optimizovane, čime će se obezbediti kontinuitet digitalizacije usluga i u narednim godinama.

Jedan od važnijih  elektronskih sistema, koji će među prvima biti omogućen kroz Projekat unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji, jeste jedinstvena državna ePisarnica.

Kompletna komunikacija državnih organa, međusobno, ali i sa građanima i privredom, biće elektronska, što će za 90 odsto ubrzati rad javne uprave, ali i osigurati informacionu bezbednost podataka.

U okviru pomenutog projekta biće uspostavljen i Metaregistar – sistem neophodan za standardizaciju obrade podataka i čuvanje u formatu pogodnom za digitalizaciju novih usluga za građane i privredu.

Metaregistar će obezbediti popis svih elektronskih evidencija i registara u zemlji.

Prvi put će se znati ko vodi i ko je nadležan za koju elektronsku evidenciju ili registar podataka, a samim tim uvodi se red u digitalizaciju podataka svih državnih institucija.

Cilj je da se promena podataka u jednom izvornom registru automatski odrazi na promenu podataka u ostalim, tako da građani neće morati da idu na više šaltera kada promene adresu ili prezime.

Naročito značajna uloga Svetske banke jeste u opremanju IKT infrastrukture Državnog data centra, čija je gradnja već počela u Kragujevcu, a na kojoj će se čuvati podaci kompletne elektronske uprave u Srbiji.

Postojeći Državni data centar u Beogradu i novi u Kragujevcu povezivaće se i razmenjivati informacije u realnom vremenu, što će obezbediti dodatnu pouzdanost i bezbednost podataka građana i sistema eUprave.

Da bi podaci građana Srbije bili zaštićeni u skladu sa svetskim normativima, u okviru projekta je već izrađen Pravilnik o načinu i merama zaštite podataka o ličnosti.

Ovaj pravilnik reguliše ko je odgovoran za zaštitu podataka, način postupanja sa podacima, kao i koja su prava osoba čiji se podaci obrađuju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik