Plate računovođa i sekretara u manjim osnovnim školama u RS manje i do 40 odsto

Bez autora
Oct 09 2019

Računovođe i sekretari u manjim osnovnim školama u Republici Srpskoj ogorčeni su novim pravilima na osnovu kojih će njihove plate biti umanjene čak i do 40 odsto.Do umanjenja je došlo primjenom novog Pravilnika o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola koji je prošlog mjeseca stupio na snagu. Njime je predviđeno da u školama sa manje od 16 odjeljenja bude umanjen i procenat radnog vremena sekretarima i računovođama za pet odsto odnosno, maksimalno 50 odsto.

Plate računovođa i sekretara u manjim osnovnim školama u RS manje i do 40 odstoRačunovođe i sekretari u manjim osnovnim školama u Republici Srpskoj ogorčeni su novim pravilima na osnovu kojih će njihove plate biti umanjene čak i do 40 odsto.

Do umanjenja je došlo primjenom novog Pravilnika o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola koji je prošlog mjeseca stupio na snagu.

Njime je predviđeno da u školama sa manje od 16 odjeljenja bude umanjen i procenat radnog vremena sekretarima i računovođama za pet odsto odnosno, maksimalno 50 odsto.

To se direktno odnosi na njihova mjesečna primanja, koja su manja i do 40 odsto, na šta su ukazali i iz Aktiva direktora osnovnih škola regije Mrkonjić Grad, koji su podržali radnike i uputili dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Predsjednica ovog aktiva Ivana Savić potvrdila je za “Glas Srpske” da su sekretari i računovođe rezignirani novonastalom situacijom, jer su primjenom novog pravilnika dovedeni na rub egzistencije, kao i njihove porodice.

- Njima procenat radnog vremena treba da bude umanjen prema broju odjeljenja, tako da su pojedini u situaciji da sada obavljaju posao sa visokom stručnom spremom za platu od 700 maraka, koju imaju radnici sa srednjom stručnom spremom, dok će ljudi sa SSS dobijati platu od 450 maraka, koja je na nivou radnika sa osnovnom školom - kazala je Savićeva.

Isti problemi navedeni su i u dopisu resornom ministarstvu, u kojem je istaknuto da škole, bez obzira na broj odjeljenja, moraju imati organizovano kompletno kancelarijsko poslovanje, pa tako poslovi računovođa podrazumijevaju fakture, koje su iste i u školama sa više ili manje od 16 odjeljenja, a tu su i periodična izvještavanja, trezorske obaveze, knjiženje i obračuni plata.

- Nekada je broj radnika u školama sa manje odjeljenja isti kao i u većim, jer nastavnici mahom dopunjavaju norme u po tri ili četiri škole. Zbog toga je i računovođama i sekretarima neshvatljivo kako da blagovremeno i kvalitetno obave poslove, ako će se raditi po nekoliko časova dnevno u toku radne sedmice ili samo dva ili tri dana sedmično - ističu u dopisu i navode da su pojedine škole došle u situaciju da će direktori biti jedini koji će raditi pet dana u sedmici.

Interesantno je da ovo nije prvi put da se radnicima u manjim školama pokušava umanjiti plate. Ista situacija bila je i 2014. godine, jer je tadašnji Pravilnik o finansiranju osnovnih škola iz 2009. takođe predviđao da je u svim školama sa manje od 16 odjeljenja moguće umanjiti plate sekretarima i računovođama.

Međutim, radnici su tada pokrenuli inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti, nakon koje je Ustavni sud RS donio odluku da sporni član nije u skladu ni sa Zakonom o osnovnom obrazovanju, ni sa Zakonom o platama zaposlenih u prosvjeti, pa je taj član obrisan, a pravilnik izmijenjen.

Na pitanje kako je moguće da se pet godina kasnije ponovo u pravilnik uvrste članovi koje je Ustavni sud RS osporio, u Ministarstvu prosvjete i kulture RS su potvrdili da je Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola iz 2009. bio predviđen ovakav način obračuna procenta normi za sva radna mjesta, ali je on, kako kažu, bio osporen u dijelu koji se odnosi na sekretare i računovođe, jer za to nije bilo uporišta u tada važećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

- Sada je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju definisano da će se broj izvršilaca sekretara i računovođa odrediti pravilnikom kojim se propisuju normativi i standardi za finansiranje osnovnih škola. Time je stečen i zakonski osnov za određivanje procenata radnih normi za sva radna mjesta u školi u skladu sa brojem odjeljenja u školi - naveli su u ministarstvu.

Napuštanje sindikata

Predsjednik Sindikata obrazovanja u RS Dragan Gnjatić rekao je da je upoznat sa ovim problemom i da će učiniti sve da do umanjenja plata ne dođe i da treba o tome razgovarati sa nadležnima. Međutim, mnogi radnici u manjim osnovnim školama nezadovoljni su njegovim angažmanom, zbog čega su odlučili da napuste taj sindikat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik