"Vitinka" preuzela "Vitaminku" za 5,5 miliona KM

Bez autora
Oct 13 2019

Todor Panić, vlasnik kompanije „Vitinka“ iz Kozluka, kupio je danas na Banjalučkoj berzi većinski paket akcija banjalučke "Vitaminke" za 5,5 miliona KM od KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Ilije Sirovine. Da "Vitinka" kupuje "Vitaminku" objavljeno je u aprilu kada je postignut dogovor predstavnika te dvije kompanije. Naime, Panić je danas zvanično preuzeo udio od 76,6 odsto koji KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Sirovina, ima u "Vitaminci". "Vitaminka" se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.

"Vitinka" preuzela "Vitaminku" za 5,5 miliona KMTodor Panić, vlasnik kompanije „Vitinka“ iz Kozluka, kupio je danas na Banjalučkoj berzi većinski paket akcija banjalučke "Vitaminke" za 5,5 miliona KM od KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Ilije Sirovine.

Da "Vitinka" kupuje "Vitaminku" objavljeno je u aprilu kada je postignut dogovor predstavnika te dvije kompanije.

Naime, Panić je danas zvanično preuzeo udio od 76,6 odsto koji KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Sirovina, ima u "Vitaminci".

"Vitaminka" se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.

"Planirano je očuvanje djelatnosti, odnosno nastavak rada „Vitaminke“, proizvodnja, ali i dodatna ulaganja i modernizacija. Iako je u prerađivačkoj industriji pad u prvih šest mjeseci ove godine mi smo, zahvaljujući Paniću i angažovanju 'Vitinke', obezbijedili da imamo oko 70 odsto povećanje proizvodnje  u odnosu na isti period prošle godine. Smanjili smo obaveze, a prema UIO BiH imamo i pretplatu. Predviđeno je oko milion maraka investicija do kraja godine, prije svega u energetsku efikasnost, u hladnjaču… Konkurs za zapošljavanje u proizvodnji, za prehrambene tehničare, mašinske i elektro inženjere, mašino-bravare je stalno otvoren", rekao je direktor "Vitaminke" Žarko Mikić.

Panić je obavezan da u idućih mjesec dana objavi ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara i svi koji budu htjeli moći će da prodaju akcije po cijeni od oko 0,20 KM.

O prodaji "Vitaminke" bilo je riječi i prije 13 godina kada je pominjano da bi je mogla kupiti "Podravka". Kao zainteresovani za banjalučku fabriku pominjani su i slovenačka "Droga Kolinska", švajcarski "Nestlé" te jedan austrijski fond. Za "Vitaminku" je zainteresovan bio i Rodoljub Drašković, predsjednik kompanije "Swissilon Takovo".

"Vitaminka" Banjaluka je u 2018. godini imala neto gubitak od 2,4 miliona KM, pokazao je finansijski izvještaj kompanije objavljen na Banjalučkoj berzi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik