Novi podsticaji za drugo i peto dete

Bez autora
Oct 13 2019

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji rođeno 356 beba više nego prošle godine i navela da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona dinara, a ove godine je 650 miliona dinara.Đukić Dejanović je rekla da će budžet za te namene u narednoj godini biti i veći i da će država nastaviti mere podrške za rađanje, a predviđeno je i više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete. Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati, jer je sad samo dve godine.

Novi podsticaji za drugo i peto deteMinistarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji rođeno 356 beba više nego prošle godine i navela da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona dinara, a ove godine je 650 miliona dinara.

Đukić Dejanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekla da će budžet za te namene u narednoj godini biti i veći i da će država nastaviti mere podrške za rađanje, a predviđeno je i više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete.

Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati, jer je sad samo dve godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno, najavila je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da postoji malo socijalno-odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da će država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro. Jedan deo poslodavaca već to shvata. Nešto će dati oni, nešto mi, stimulisaćemo ih, naglasila je ona.

Ministarka je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece, a najviše se bebe rađaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su.

Takođe, Đukić Dejanović je navela da među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet, kao i da u Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja.

Ona je ukazala na to da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava – da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće.

Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene. Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahteve zaposlenih, dodala je ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik