Za novu halu Fabrike pečuraka u Kovinu 4,5 miliona evra

Bez autora
Oct 13 2019

Fabrika pečuraka u Kovinu izvozi šampinjone u Rusiju i Holandiju, a zbog velike tražnje šire pogon i prave novu halu koja će biti najveća u Srbiji: zauzimaće čitav hektar. Izgradnjom novog pogona fabrika će uposliti još radnika. Generalni direktor kompanije "Delta Danube", Indijac Sunil Mamgain, kaže da u njegovoj fabrici, koja posluje od 2015. godine, radi više od 200 radnika. Iako već imamo 14 magacina i prostorija u okviru kompleksa fabrike, pravimo duplo više prostora", priča Mamgain, čija fabrika se nalazi u Industrijskoj zoni Kovin.

Za novu halu Fabrike pečuraka u Kovinu 4,5 miliona evraFabrika pečuraka u Kovinu izvozi šampinjone u Rusiju i Holandiju, a zbog velike tražnje šire pogon i prave novu halu koja će biti najveća u Srbiji: zauzimaće čitav hektar. Izgradnjom novog pogona fabrika će uposliti još radnika.

Generalni direktor kompanije "Delta Danube", Indijac Sunil Mamgain, kaže za Dnevnik da u njegovoj fabrici, koja posluje od 2015. godine, radi više od 200 radnika.

"Iako već imamo 14 magacina i prostorija u okviru kompleksa fabrike, pravimo duplo više prostora", priča Mamgain, čija fabrika se nalazi u Industrijskoj zoni Kovin.

Radnici već rade na novom velikom magacinu koji će biti ceo klimatizovan, a Mamgain ističe da su klime stigle čak iz Holandije i da će novi pogon biti u potpunosti automatizovan, moderno opremljen, sa računarima. Paneli su stigli iz Italije, iako su kupljeni od srpske firme.

Fabrika gaji samo šampinjone i dnevno proizvedi šest tona za izvoz. Ima mašine za sečenje, te se šampinjoni, celi, sečeni na četvrtine ili na tanke komade stavljaju u hladnjaču, gde se zamrzavaju na temperaturi od minus 22 stepena, odakle se šalju na željena odredišta - Rusija, Holandija, pa i Nemačka.

Menadžer prerade Vladimir Stanković kaže da je dovoljno 10-15 minuta da se pečurke zamrznu.

Sunil Mamgain ističe da, kada prošire pogon, praviće 14 tona dnevno.

"Zaposlićemo još radnika, ali ne mnogo jer će veći deo posla raditi mašine", tvrdi Mamgain, koji napominje da će nova hala biti gotova do kraja godine i biće najveća natkrivena konstrukcija u Srbiji, na šta je ponosan – više od jednog hektara pod jednim krovom, zapravo 12.000 kvadrata.

Investicija je vredna 4,5 miliona evra, jer je izuzetno teško imati određenu temperaturu u tako velikom prostoru, te su, osim same izgradnje, rashladni uređaji bili izuzetno skupi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik