Direktor FIPA: BiH pruža širok izbor investicijskih mogućnosti

Bez autora
Oct 14 2019

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH Gordan Milinić smatra kako Bosna i Hercegovina pruža širok izbor investicijskih mogućnosti u različitim sektorima i povoljna je destinacija za sve izvozno orijentisane proizvodne programe.Milinić je podsjetio kako najvažnije aktivnosti Agencije podrazumijevaju privlačenje i povećanje priliva stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu i podsticanje postojećih investitora u zemlji na dalja ulaganja i širenje poslovanja, poboljšanje saradnje između privatnog i javnog sektora, predlaganje mjera za unapređenje poslovnog okruženja, a time i ekonomskog razvoja te predstavljanje Bosne i Hercegovine kao zemlje poželjne za strane investitore.

Direktor FIPA: BiH pruža širok izbor investicijskih mogućnostiDirektor Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) Gordan Milinić smatra kako Bosna i Hercegovina pruža širok izbor investicijskih mogućnosti u različitim sektorima i povoljna je destinacija za sve izvozno orijentisane proizvodne programe.

Milinić je podsjetio kako najvažnije aktivnosti Agencije podrazumijevaju privlačenje i povećanje priliva stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu i podsticanje postojećih investitora u zemlji na dalja ulaganja i širenje poslovanja, poboljšanje saradnje između privatnog i javnog sektora, predlaganje mjera za unapređenje poslovnog okruženja, a time i ekonomskog razvoja te predstavljanje Bosne i Hercegovine kao zemlje poželjne za strane investitore.

"Također, FIPA pruža informacije, analize i savjete potencijalnim investitorima o poslovnom i investicijskom okruženju, zakonodavstvu koje se odnosi na direktna strana ulaganja, raspoloživim investicijskim projektima, ekonomskim i poslovnim kretanjima u zemlji...", rekao je Milinić, saopšteno je iz FIPA.

Navodi se kako je promovišući mogućnosti i potencijale Bosne i Hercegovine kao lokacije za investiranje, potrebno istaći njen povoljan geografski položaj, raspoloživost prirodnih bogatstava i ljepota, dugogodišnju tradiciju industrijske proizvodnje, veliki broj raspoloživih industrijskih zona, atraktivnih lokacija i proizvodnih objekata, povoljno zakonodavstvo za strane investitore, valuta vezana za evro, potpisani regionalni i bilateralni trgovinski ugovori, te perspektiva pridruživanja Evropskoj uniji (EU)

"Bosna i Hercegovina pruža širok izbor investicijskih mogućnosti u različitim sektorima. Veoma je povoljna destinacija za sve izvozno orijentirane proizvodne programe, s obzirom na veoma povoljnu geoekonomsku poziciju naše zemlje, lak i brz pristup velikim tržištima, postojanje ugovora o bescarinskoj trgovini ili preferencijalnog statusa sa gotovo svim velikim zemljama što omogućava bescarinski izvoz svega što je proizvedeno u BiH širom svijeta", podsjetio je Milinić.

Dodao je kako istovremeno BiH ima veliku ponudu veoma jeftinog proizvodno-poslovnog prostora, prihvatljive troškove poslovanja, raspoloživost radne snage po povoljnim cijenama, uz postojeće podsticaje u vezi sa stranim ulaganjima i izvozom.

"Bosna i Hercegovina raspolaže velikim potencijalima u oblasti proizvodnje energije, kako one obnovljive (vode, vjetar, sunce, biomasa), tako i termo-energije bazirane na rezervama uglja i ova oblast bi zaista mogla privući investicije vrijedne i do deset milijardi eura u narednom period", smatra Milinić.

Ukazao je i na značaj industrija auto-dijelova te podsjetio kako se u Bosni i Hercegovini nalazi veliki broj preduzeća koja proizvode različite dijelove za automobilsku industriju, a većinu svojih proizvoda, izvoze na tržište Evropske unije.

"Bh. poljoprivredni sektor pruža ogromne mogućnosti za potencijalne investitore, bazirane na sljedećim glavnim prednostima: obilje poljoprivrednog zemljišta - oko 50 posto poljoprivrednog zemljišta je neobrađeno, povoljni klimatski uslovi, raspoloživost kvalificirane i jeftine radne snage i duga tradicija u poljoprivredi", navodi Milinić.

Dodao je i kako su veliki prirodni potencijali i ljepote zemlje neznatno iskorišteni, tako da je oblast razvoja turističke djelatnosti na samom početku.

"Najperspektivnije grane bh. turizma su zimski i planinski turizam, eko-turizam, spa turizam, kulturni i vjerski turizam i jednim dijelom morski turizam", rekao je Milinić, koji je dodao kako bi metalski sektor mogao biti takođe atraktivan za strane investitore.

Metalni sektor u Bosni i Hercegovini, prema njegovim riječima, ima dugu istoriju, velike potencijale, posjeduje prirodnu konkurentsku prednost uglavnom zbog postojećih resursa sirovina, radne snage i slično.

"Nezaobilazan je i drvni sektor. Najpoznatiji prirodni resurs Bosne i Hercegovine je drvo, a 63 posto zemlje je prekriveno šumom koja se koristi za preradu drveta i proizvodnju namještaja", rekao je Milinić.

Milinić je zainteresiranim investitorima ponudio pomoć Agencije u otkrivanju mogućnosti za ulaganja u BiH i pronalasku odgovarajućeg investicijskog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik