MMF o privredi i reformama: Projekcija rasta ostaje na 3,5 odsto

Bez autora
Oct 14 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktivnosti u okviru aktuelnog programa „Policy Coordination Instrument” .Martejn je pohvalio reforme koje sprovodi Vlada Srbije, istakavši da se aktivnosti iz aktuelnog programa odvijaju u skladu sa predviđenim rokovima. On je posebno pohvalio reformu Poreske uprave koja je u toku, zatim proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, kao i formiranje novog Sektora za praćenje fiskalnih rizika u Ministarstvu finansija.

MMF o privredi i reformama: Projekcija rasta ostaje na 3,5 odstoPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktivnosti u okviru aktuelnog programa „Policy Coordination Instrument” (PCI).

Martejn je pohvalio reforme koje sprovodi Vlada Srbije, istakavši da se aktivnosti iz aktuelnog programa odvijaju u skladu sa predviđenim rokovima.

On je posebno pohvalio reformu Poreske uprave koja je u toku, zatim proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, kao i formiranje novog Sektora za praćenje fiskalnih rizika u Ministarstvu finansija.

Uprkos usporavanju svetske ekonomije i brojnim izazovima u svetu, MMF neće smanjiti projekciju rasta Srbiji za 2019. godinu, naveo je Martejn i dodao da ta finansijska institucija smatra da je moguće dostići rast od 3,5 odsto.

Brnabić je izrazila uverenje da će biti dostignut pomenuti rast, s obzirom na to da se u drugoj polovini godine industrija oporavlja, kao i da se očekuju visoke stopa rasta u trećem i četvrtom kvartalu.

Ona je, takođe, rekla i da je zabrinuta zbog globalnog usporavanja ekonomije, upozorivši na to da na našu zemlju najviše može da utiče usporavanje rasta u Nemačkoj i Italiji, budući da su te zemlje najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Predsednica Vlade je naglasila da je zbog toga važno da domaća ekonomija postane što otpornija na spoljne faktore.

Ona je istakla da se sledeće godine očekuje otvaranje novih fabrika, jačanje proizvodnje, uz ocenu da će sve to uticati na dodatno jačanje industrije.

Premijerka je rekla i da smatra da je realno dostići stopu rasta od četiri odsto sledeće godine i da je važno da se u budućnosti ekonomija zasniva na inovacijama ako Vlada želi još veći rast u godinama koje dolaze.

U tom smislu, veoma je važna IT industrija, istakla je Brnabić i navela podatak da je izvoz u toj oblasti udvostručen u poslednje tri godine.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je dobar model da penzije rastu u skladu sa takozvanom “švajcarskom formulom”, i to od 1. januara 2020. godine.

Martejn je istakao da je to i održiv model, s obzirom na to da se penzije po njemu usklađuju u odnosu na rast plata i inflaciju.

Aranžman PCI odobren je Srbiji u julu 2018. godine i trajaće do januara 2021. godine. Reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik