Fiskalne kase odgodile 900 ročišta u Brčkom

Bez autora
Oct 15 2019

Advokati u Brčkom istrajni su u namjeri da budu izuzeti iz sistema fiskalizacije, zbog kojeg je već propalo 900 ročišta, a o izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima, koje bi donijele rješenje tog problema, konačno bi trebalo da bude riječi sutra na sjednici Skupštine distrikta.Izmjena Zakona o fiskalnim sistemima koja bi na godinu odgodila fiskalizaciju advokatske djelatnosti, dok ne bude nađeno konačno rješenje, već nekoliko puta je trebalo da bude na dnevnom redu brčanske Skupštine, međutim to se nije desilo.

Fiskalne kase odgodile 900 ročišta u BrčkomAdvokati u Brčkom istrajni su u namjeri da budu izuzeti iz sistema fiskalizacije, zbog kojeg je već propalo 900 ročišta, a o izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima, koje bi donijele rješenje tog problema, konačno bi trebalo da bude riječi sutra na sjednici Skupštine distrikta.

Izmjena Zakona o fiskalnim sistemima koja bi na godinu odgodila fiskalizaciju advokatske djelatnosti, dok ne bude nađeno konačno rješenje, već nekoliko puta je trebalo da bude na dnevnom redu brčanske Skupštine, međutim to se nije desilo.

- Skupština je zasjedala i prošle srijede, ali naše pitanje nije došlo na red. Nadam se da će sutra konačno biti riješen problem, da bismo se nakon objave u “Službenom glasniku” konačno vratili svome poslu - rekao je član protestnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić.

On je dodao da očekuje da će problem konačno biti riješen u korist advokata, s obzirom na to da već skoro pola godine traje njihova agonija.

- I gradonačelnik Siniša Milić je prošle sedmice uputio dopis da nas po hitnom postupku izuzmu iz sistema fiskalizacije na godinu dana, tako da vjerujem da će ova situacija biti konačno okončana - rekao je Simić.

Podsjetio je da je 36 advokata, koliko ih ima kancelarije u Brčkom, još 26. aprila obustavilo rad pred tamošnjim sudovima, tužilaštvima i organima uprave, u znak protesta zbog obuhvatanja sistemom fiskalizacije.

- Od tada je propalo oko 900 ročišta - rekao je Simić.

Vlada distrikta je krajem prošlog mjeseca usvojila prijedlog izmjena spornog zakona, nakon čega bi trebalo da bude formirana komisija koja će uskladiti te propise distrikta sa propisima u Republici Srpskoj i FBiH, gdje advokatska djelatnost nije obuhvaćena fiskalizacijom.

Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, advokatska djelatnost bila je izuzeta od obaveze registrovanja prometa putem fiskalne kase.

Međutim, Skupština distrikta je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojim je propisala obavezu registrovanja prometa putem fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti.

Besplatna pravna pomoć

Mirko Simić ističe da advokati nepunih pola godine nisu radili ni u hitnim slučajevima.

- Imamo besplatnu pravnu pomoć, tako da su advokati iz te kancelarije zastupali klijente u hitnim situacijama - rekao je Simić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik