Beograda do Novog Sada vozom za pola sata od 2021. godine

Bez autora
Oct 16 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će radovi na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završeni do jeseni 2021. godine i da će se tada između ova dva grada vozom putovati 30 minuta. Ona je, obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta, na deonici Beograd centar–Stara Pazova, ocenila da je izgradnja te saobraćajnice najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u Jugoistočnoj Evropi. Prema njenim rečima, ukupna vrednost radova na teritoriji Srbije i Mađarske iznosi oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na području Srbije.

Beograda do Novog Sada vozom za pola sata od 2021. godinePotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će radovi na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završeni do jeseni 2021. godine i da će se tada između ova dva grada vozom putovati 30 minuta.

Mihajlović je, obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta, na deonici Beograd centar–Stara Pazova, ocenila da je izgradnja te saobraćajnice najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u Jugoistočnoj Evropi.

Prema njenim rečima, ukupna vrednost radova na teritoriji Srbije i Mađarske iznosi oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na području Srbije.

Ova pruga je važna ne samo zbog toga što će se od Beograda do Novog Sada vozom stizati za pola sata, nego i zato što se ovim projektom Srbija uključila u globalnu kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, kao jedna od prvih zemalja koja je sa NR Kinom potpisala memorandum u vezi s ovim projektom, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je objasnila da je na prvom delu deonice Beograd centar–Stara Pazova, od stanice Beograd centar do Zemuna, izvedeno oko 40 odsto radova, a da će se od decembra raditi na svim delovima trase istovremeno.

Mihajlović je iskazala zahvalnost kineskim i srpskim partnerima na tome što se radovi izvode 24 sata dnevno da bi se ispoštovali rokovi, dodavši da je posebno važno to što će svi radovi biti realizovani po evropskim standardima, a što proverava notifikaciono telo.

Do kraja 2021. biće završena i nova autobuska stanica na Novom Beogradu, rekla je potpredsednica Vlade, ukazavši na to da se radovi na deonici od Stare Pazove do Novog Sada odvijaju u ugovorenim rokovima, a da su za deonicu od Novog Sada do Subotice potpisani komercijalni i finansijski ugovor i da se početak radova može očekivati u februaru ili martu 2020. godine.

Čitava brza pruga na teritoriji Srbije trebalo bi da bude završena 2022. ili 2023. godine, a približno u isto vreme trebalo bi da budu privedeni kraju i radovi na teritoriji Mađarske, podvukla je ona.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jeftić rekao je da se radovi izvode na više lokacija na ovoj deonici, da je urađena sertifikacija svih materijala za izgradnju pruge i da se posebna pažnja posvećuje bezbednosti saobraćaja, gde se koriste najmoderniji tehnički sistemi.

Generalni direktor kompanije “Čajna rejlvej internešenel” Sjaojong Hu rekao je da će pri nabavci opreme i materijala biti zadovoljeni svi zahtevi u pogledu kvaliteta i interoperabilnosti.

Pruga Beograd centar–Stara Pazova duga je 34,5 kilometara i deo je projekta izgradnje pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat, između Beograda i Budimpešte.

Izvođač radova je kineski konzorcijum „Čajna rejlvej internešenel” i „Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani“, a vrednost ugovora za ovu deonicu pruge iznosi 350,1 milion dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik