Više od 30 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje u RS

Bez autora
Oct 17 2019

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je na sastanku sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na Palama konstatovano da je u ovoj godini izdvojeno najviše sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje - više od 30 miliona KM.Milunović je pojasnio da je u ovoj godini kroz sedam programa u akcionom planu izdvojeno najviše sredstava u odnosu na protekle godine. Nakon posjete tekstilnom preduzeću "Mraz", ministar je izjavio da je ovo preduzeće od 2013. godine konkurisalo i dobijalo sredstva za samozapošljavanje, a od 130 zaposlenih, posredstvom Zavoda za zapošljavanje podsticaj je obezbijeđen za 63 radnika.

Više od 30 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje u RSMinistar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na Palama konstatovano da je u ovoj godini izdvojeno najviše sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje - više od 30 miliona KM.

Milunović je pojasnio da je u ovoj godini kroz sedam programa u akcionom planu izdvojeno najviše sredstava u odnosu na protekle godine.

Nakon posjete tekstilnom preduzeću "Mraz", ministar je izjavio da je ovo preduzeće od 2013. godine konkurisalo i dobijalo sredstva za samozapošljavanje, a od 130 zaposlenih, posredstvom Zavoda za zapošljavanje podsticaj je obezbijeđen za 63 radnika.

On je dodao da ovo preduzeće u Rogatici zapošljava 24 radnika sa namjerom da uskoro prošire kapacitete.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa rukovodstvom ovog tekstilnog preduzeća razgovarano je o problemima koji se odnose na prekvalifikaciju radnika s obzirom na činjenicu da na ovom području nema srednje tekstilne škole.

"U narednom periodu moraćemo da vodimo računa o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za prekvalifikaciju radnika, dok se ne uspostave programi tehničkih škola koji će moći da rade u tekstilnoj industriji", istakao je Milunović.

Govoreći o današnjoj sjednici Vlade koja će biti održana u Istočnom Sarajevu, ministar je rekao da će biti razmatrana mogućnost da dio preostalih sredstava, 852.683 KM, koji je obezbijeđen akcionim planom, bude preusmjeren na Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih - "Startap Srpska"m jer su ove godine prvi put zaposleni svi pripravnici, njih 770, koji su ispunili uslove.

"Namjera nam je bila da mladim ljudima omogućimo da odrade pripravnički staž i da ih zadržimo na ovim prostorima", rekao je Milunović, dodavši da je isti plan i za demobilisane borce.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da su danas zajedno sa ministrom Milunovićem posjetili preduzeće "Mraz", jedno od korisnika programa ovog zavoda.

"Ministar se uvjerio da su naši projekti dali potpuni efekat. Razgovarali smo i o nekim budućim planovima za naredni akcioni plan. Imali smo priliku direktno od poslodavaca da čujemo šta bi trebalo promjeniti u programima, kakve su potrebe poslodavaca i kako da olakšamo njihov rad s ciljem zapošljavanja većeg broja ljudi u Republici Srpskoj", rekao je Vujičić novinarima.

Jedan od vlasnika preduzeća "Mraz" Radivoje Kovačević zahvalio je Milunoviću i Vujičići na podršci projektima koji se odnose na zapošljavanje i rad ove firme.

"Mi možemo da zaposlimo veći broj radnika, ali imamo problem jer na području Pala, a i šire nema škole gdje bi dobili potreban kadar - konfenkcionere tekstila, pa smo prinuđeni da sami vršmo obuku i prekvalifikaciju", pojasnio je Kovačević.

On je naveo da u Rogatici imaju pogon gdje vlastitim sredstvima vrše obuku i prekvalifikaciju, te da očekuju i dalje podršku Zavoda jer imaju namjeru da prime još 25 radnika.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i nadležnim ministarstvima nastojimo da se okončaju pripreme da se u Srednjoškolskom centru u Palama osnuje odjeljenje tekstilaca.

"Spremni smo da pružimo podršku i obezbijedimo besplatnu praksu i stipendije, a po završetku školovanja primili bi ih u radni odnos", naglasio je Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik